Menu
Max_Weber

Драгомир Стойнев: Сега има правителство, което защитава националните интереси

Сега има правителство, което защитава националните интереси. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в сутрешния блок"Денят започва" по Българска национална телевизия. На въпрос за позицията на България за проекта"Южен поток", той увери, че въпреки настоящата политическа обстановка и кризата в Украйна, работата на експертно и техническо ниво продължава.

Всички министри, заедно с комисар Йотингер, се обединихме около тезата, че работата не трябва да спира, тъй като това е един важен стратегически проект за Европа. Газопроводът е от съществено значение за сигурността на доставките на природен газ за страната, каза още Стойнев. Дадохме мандат на Европейската комисия в преговорите с Русия, защото искаме проектът"Южен поток" да се реализира, като всички страни, през които преминава, получат разрешителни, а не да се действа на парче. Министърът призова да се спре с политическите спекулации около проекта. Драгомир Стойнев отрече и слуховете за плащания на големи суми по "Южен поток". "Пари по "Южен поток не се харчат и, който твърди обратното, то думите му не отговарят на истината. Средствата ще започнат да се разходват, след като изграждането стартира", каза енергийният министър.


„Сегашното правителство работи за истинската диверсификация на енергийните източници на България", категоричен бе министър Стойнев. Пример за това са консорциумът"Шах Дениз" и газовите връзки със съдените ни страни, както и проектът"Южен поток". За шест години никой не успя да договори междусистемна газова връзка Турция –България (ITB). В момента проектът е в проектна фаза и очакваме да подпишем меморандум за неговото изграждане. Междусистемната газова връзка с Гърция също е на етап утвърждаване на трасе и подготовка на технически проект, допълни икономическият министър. По думите му, тази година предстои да бъде пуснат в експлоатация интерконекторът с Румъния.


„В момента нагнетяваме газохранилището в Чирен". Това министър Стойнев посочи като превантивна мярка за осигуряване на необходимото количество природен газ и осигуряването на работеща икономика."Съществуват газови доставки, на които може да се търсят алтернативи. Можем да внасяме природен газ и от Гърция, в определени количества. Правим всичко възможно, за да има сигурност и спокойствие, увери министърът на икономиката и енергетиката.


Относно опасенията за спад на туристопотока от Украйна, министър Стойнев коментира, че България участва във всяко туристическо изложение и представяме страната ни като модерна туристическа дестинация. Като индустрия, която формира 13,6% от БВП, настоящият й бюджет е увеличен шест пъти.


В заключение министър Стойнев предложи стартиране на кампания в помощ на малките и средните предприятия, като гръбнак за икономиката на страната ни. Тя ще подпомага българското производство и позиционирането на родните стоки.


Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...