Menu
Max_Weber

Възстановяват движението край с. Долна Вареница

Очаква се до средата на месец май да бъде възстановено движението по първокласния път I-1 (Е-79) край монтанското село Долна Вереница. Участъкът e затворен заради строителството на обходния път на град Монтана.

В момента се изгражда пътният възел край Монтана при км 102+750 на път І-1 (Е 79). Предвижда се до 15 май да приключи работата по директното трасе за Видин, което ще позволи да бъде възстановена връзката на селата Долна Вереница, Горна Вереница и Винище с областния град. Фирмата-изпълнител работи на трисменен режим. Денонощно на терен по изграждането на пътния възел са ангажирани 84 души, 10 верижни машини и 16 тежкотоварни камиона.

С повишена мобилизация и на двусменен режим се работи и в останала част от обекта. Ангажирани са 104 души и 41 строителни машини. Целта е да се навакса забавянето, причинено от лошите метеорологични условия, и дългите отчуждителни процедури. Изпълняват се изкопи, насипи, изграждат се дренажи, колектори и водостоци. Извършват се дейности по строителството на големите пътни съоръжения, които са готови на 86%.
Новоизграждащото се трасе на обходния път на гр. Монтана, с дължина 12,5 км, е по маршрута на общоевропейски транспортен коридор №ІV. Участъкът започва от километър 102+060 в землището на с. Долна Вереница, където се отделя от съществуващия път I-1 (Е 79), обхожда гр. Монтана от северната му страна, пресича пътя за гр. Арчар (път III-112), преминава през съществуващия пътен възел за гр. Лом, пресича р. Огоста, и достига до км 114+512.20, където отново се включва в съществуващия път І-1 (Е 79) за гр. Враца.

Обходът е с параметрите на скоростен път – с по две ленти на движение в двете посоки. Включва изграждането на 4 пътни възела, 11 големи съоръжения – мостове, подлези и надлези. Обектът ще бъде завършен в настоящия строителен сезон.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Изпълнител на строително-монтажните работи е Обединение „Обход Монтана”, в което участват „Трейс Груп Холд” АД, гр. София и „Пи Ес Ай“ АД, гр. Стара Загора. Строителният надзор осъществява Обединение „ЕН АР – ИНФРАМ - 2”, в което участват „ЕН АР КОНСУЛТ” ЕООД - гр. Хасково и „ИНФРАМ” АД - гр. Прага.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...