Menu
Max_Weber

Шок! Квесторите получили указания от Искров да фалират КТБ

„Фондът за гарантиране на влоговете не трябва да изплаща гарантирани размери на такива връзкарски влогове, а именно, ако е изплатил по погрешка тези суми, той трябва да си ги поиска обратно”, обясни в студиото на „Здравей, България” проф. Валери Димитров, финансист и бивш директор на Сметната палата. По думите му квесторите дават информация за всички влогове, включително за гарантираните размери на влоговете.

Припомняме, че според изказване на премиера Бойко Борисов има 1000 договора с КТБ, които са били на преференциални високи лихви, може би за специално избрани клиенти, близки на Цветан Василев.

Според българското законодателство при фалит на банката, когато трябва да се покрива гарантираният депозит от 100 000 евро, той се покрива, ако сте били клиенти на банката по старндартните условия. Ако сте били специален клиент, не би следвало после заради тази екстра, да ви се покрият парите. Борисов твърди, а и прокуратурата започна разследване, че квесторите са позволили 1000 души, помазани с високи лихви, против закона да си запазят гарантираните 100 000 евро. Ще излязат ли на светло помазаните с високи лихви?

„4,25 – 4,50 е била нормалната лихва. Тези 1000 души са получавали между 7,5 и 8,75% лихва. Тези души, на които са върнати парите, са обсолютно незаконно осигурени. Договорът за депозит е променен като договор за текуща сметка и то със знанието и с подписите на двамата квестори”, коментира финансистът Кольо Парамов.

По думите на финансистът проф. Валери Димитров БНБ е понижила всички лихви с цел оздравяване на банката.

„Санкцията за тези договори е, че няма да си получат гарантирания размер”, коментира проф. Димитров и добави, че трябва да се предявят искове срещу лицата, получили парите.

От своя страна финансистът Кольо Парамов препоръча на главния прокурор квесторите да не бъдат разпитвани само от един следовател, а по време на разпита да присъстват и прокурор, и съдия.

„Квесторите са получили от Иван Искров указание да фалират банката. Защото политическото пространство през юни и юли 2014 г., главната задача беше фалита на КТБ и повличането на Първа инвестиционна банка, на ЦКБ, на „Инвестбанк”, и на всички, които бяха поставени под съмнение, беше да не се допусне ГЕРБ, респективно Бойко Борисов да направи второ правителство. Тези квестори трябваше да направят абсолютните обезценки”, заяви още Кольо Парамов, но отказа да назове името на поръчителя.

На въпрос в чии зависимости е оплетен Иван Искров, Парамов заяви: „Знае се, че всички хора, посещавали къщата на Василев, са филмирани и в един момент Василев ще го извади това. Затова аз го призовавам той да извади тези записи, за да разбере България каква е същността на политическата власт.

По думите на Парамов записите в къщата на Василев са правени от 2009 до 2013 г.

„Включително са фалшифицирани банковите карти на хората от надзора, които са влизали и са регистрирани вътре, за да проверяват. Одитните доклади за 2009, 2010, 2011, 2012 и са сгрешени умишлено. Цялата политическа класа сега е на тръни заради Цветан Василев. И всички искат той да отиде, не в Белград, а в Панама или някъде другаде.”, добави Кольо Парамов.

„Отговорността за фалирането на банката е на Цветан Василев и той трябва да си понесе последствията”, смята проф. Димитров.

От своя страна финансистът Кольо Парамов призова за промяна на Закона за банковата тайна.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...