Menu
Max_Weber

Божидар Данев за пенсионната система: Нещата са драматични

„Нещата са драматични. След първата стъпка трябва да се направи и втората”. Това заяви в предаването „Здравей, България” председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Той и президентът на КНСБ Пламен Димитров влязоха в спор за пенсионната реформа, след като вчера социалните партньори решиха, че пенсионната възраст и вноските за пенсия ще се вдигат.

„ Оттук нататък трябва да направим пътна карта, кои са следващите неща, които трябва да направим до края на годината”, заяви Божидар Данев.

Според него има проблем при инвалидните пенсии и няма никакви „хоризонтални връзки” между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването. 

„Като че ли си говорят през нас. Не е вярно например, че в здравеопазването се дават малки средства”, заяви Божидар Данев.

Според него демографските проблеми, включително и имиграцията, са драматични за България и не може да не се съобразяваме с дефицитите в бюджета на НОИ.

„Това е една финансова система, осигурителна система, не е социална система, трябва да престанем с мисълта, че пенсиите са социални. Пенсиите са това, което плащаш при осигуряването. Това е икономиката на България, това е ситуацията в страната. Системата постоянно е в дефицит”, допълни Данев.

Според него ако не се направи реформата, страната ще попадне в опасна ситуация.

Председателят на БСК обясни, че през последните 12 години се е увеличила продължителността за получаване на пенсия.

„Жените преди са получавали пенсия средно 15,8 години, а в момента получават 21, 6 години. Мъжете също получават 5-6 години повече пенсия”, заяви Божидар Данев.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...