Menu
Max_Weber

Менда Стоянова: Икономиката спрямо същия период на миналата година расте с 2 %

Ръст от 2 % на Брутният вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие на 2015 г., отчете Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, в предаването „Денят започва“.

„Икономиката спрямо същия период на миналата година расте с 2 %. При положение, че в Европа средният растеж за първото тримесечие е 1,4 %, това означава, че българската икономика се движи добре. Това е, защото има стабилност“, каза тя. „Ако ние съумеем да запазим тази политическа стабилност в следващите предизборни месеци, това ще е добре за цялата икономика“, изрази надежда Менда Стоянова.

Тя отчете милиард и 856 млн. лв. повече приходи в резултат на борбата на правителството със сивия сектор. 900 млн. от тях са в резултат на европейски средства. 950 млн. са данъчни и други приходи, повече от същия период на миналата година. По думите й от началото на мандата на правителството има изключителен синхрон в работата на НАП, Митници, служби и прокуратура. „И този синхрон дава тези резултати“. Тя все пак призна, че има още какво да се работи в борбата със сивата икономика.

Според нея няма да се наложи актуализация на бюджета в средата на годината. “Ако имаме много голям излишък, мисля че трябва да отиде изцяло за покриване на дефицита. Това не може да стане без актуализация на бюджета. Правителството само не може да изхарчи нито един лев. Смятам, че актуализацията трябва да се случи през октомври, когато са ясни разчетите и няма да има изненади”, посочи Стоянова.

Стоянова е на мнение, че когато става дума за банкова несъстоятелност, банкова тайна не трябва да има както за депозантите, така и за кредитополучателите. Тя подкрепя желанието на ДПС за повече прозрачност и вече се работи по конкретната формулировка в закона.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...