Menu
Max_Weber

Проф. Иван Станков: България няма аграрна политика, нито използва ефективно природните си ресурси

Основният мотив за изработване на Стратегия за устойчиво развитие на българското земеделие е липсата на национална аграрна политика, неопределените приоритети по направленията в аграрния сектор, както и незащитеното производство в България. Това каза по радио „Фокус“ депутатът от ПГ на АБВ проф. Иван Станков, който е инициатор на кръгла маса по темата.

Той обясни, че има обща селскостопанска политика на ЕС, но всяка отделна държава в Съюза има своя разработена аграрна политика. България обаче няма такава, нито използва ефективно природните си ресурси.

Проф. Станков посочи, че проблемите в сектора са във всички отделни сфери и в структурно отношение. Продоволствени проблеми в страната ни също има – както в количествено, така и в качествено отношение – от месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци. А вносните продукти са с незадоволително качество.

Проф. Иван Станков е категоричен, че предложената от него Стратегия би изиграла огромна роля. „Това ще бъде основата, върху която ще се гради нормативната уредба у нас“, обясни той и добави, че аграрната политика е сектор, който не бива повече да бъде неглижиран.

Основните цели на Стратегията за устойчиво развитие на българското земеделие са продоволствената сигурност, развитие на селските райони, повишаване на образователното ниво в аграрния сектор, баланс в структурното развитие и технологично обновление.

По инициатива проф. Иван Станков на 9 юни ще се проведе кръгла маса на тема: „Стратегия за устойчиво развитие на българското земеделие”. В дискусията ще се включат представители на агробизнеса, науката и неправителствени организации.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...