Menu
Max_Weber

Възстановяват къщата на Иван Грозев в Карлово

Българската търговско-промишлена палата стартира инициатива за възстановяване на къщата на Иван Грозев в Карлово. Разберете повече за живота и делото на един от най-видните възрожденци и помощници на Васил Левски.

КОЙ Е ИВАН ГРОЗЕВ?

Иван Грозев е бил сред най-видните възрожденци, патриоти и родолюбци, един от най-близките и скромни помощници на Левски и участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Като един от първите кметове на София след Освобождението превръща столицата в град с европейски облик, изгражда паметника на Васил Левски в столицата!

Той е първият председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска Търговско-промишлена палата), участва в създаването на средно търговско училище в София, работилница за ремонт на локомотиви и вагони, както и църквата „Св. Илия“ в Княжево.

КЪЩАТА НА ГРОЗЕВ

се намира в сърцето на град Карлово, на метри от паметника на Васил Левски. Тя е сред емблематичните паметници на българската история, представляващи ключово място в развитието на българския Възрожденски процес. Според една от легендите именно там Апостолът заменя расото и символите на монашеството с ножа и револвера на революционната борба. Днес къщата се руши и изглежда като кръпка на фона на паметника на Васил Левски и възстановените възрожденски къщи наоколо.

ИСКАМЕ ДА СЪХРАНИМ ДЕЛОТО НА ЕДИН ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИК И ИНДУСТРИАЛЕЦ

Българската търговско-промишлена палата осигури средства за закупуването на къщата. Целта е тя да бъде превърната в музей на Иван Грозев.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...