Menu
Max_Weber

Петър Кънев: Нужни са модерни схеми, с които да се търси добавена стойност за производствата

По време на един от най-интересните модули се разгледа икономическото развитие на страната и така модерната тема за реиндустриализация. Най-големите спорове и дебати възникна по темата що е то реиндустриализация, трябва ли да има и какво правим? Това заяви Петър Кънев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по бюджет и финанси в НС, пред журналисти по време на семинара в Боровец.

„Истината е, че Европа късно се усети, че всяка втора стока в ЕС вече е китайско производство“, допълни той. По неговите думи темата за реиндустриализацията за първи път е повдигната в едно обучение на Европейската комисия през 2010г, а през 2012г тя вече влиза в дневния ред на ЕС. Кънев обясни, че е представена много интересна статистика. „Всъщност България е на 3-то място в Европа по ниво на т.нар индустриализация в нейния дял на икономиката. Ако средно за Европа индустрията държи 16%, то в България е 24,5%. Логично е страните от Източна Европа да имат най-голям дял на индустрията в своята икономика“, каза Кънев. Според него 44% от износа на България са основно  суровини и материали, в т.ч и от земеделието. „Търсене на развитие в областта на индустрията има няколко репера. Първо в никакъв случай бюджетни пари да се наливат в стари предприятия. Трябва да се търсят модерни схеми, с които да се търси добавена стойност за производствата. Ще се търси съдействие на държавата основно за финансиране чрез различни икономически механизми на преработвателна промишленост като краен продукт“, категоричен е народният представител.


Според анализ на Министерството на икономиката при нужда на 44 000 инженери, годишно се  "произвеждат" около 20 000; при нужда на 23 000 специалисти в бизнеса и икономиката, се произвеждат 46 000. „В хуманитарните науки при 2000 човека  необходимост за икономиката, произвеждаме 24 000 човека.  Сами виждате, че темата реиндустриалазиция не е само тема на икономиката, тя е тема и на образованието“, заключи Петър Кънев.


Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...