Menu
Max_Weber

Драгомир Стойнев: Правителството подкрепя инвеститорите, които спазват законите

Главният приоритет е сигурността на енергийната система и правителството няма да допусне да се саботират усилията да се стабилизира тя и да бъде подложена на риск. Правителството показва подкрепата си на инвеститорите, които спазват законите. Държавата може да придобие трите ЕРП-та, ако се стигне до отнемане на лицензите им, това заяви в Пловдив министърът на икономиката и енергетиката при посещението си  в завода за електрооборудване "Шнайдер Електрик" в отговор на журналистически въпроси за задържаните от електроразпределителните предприятия дължими средства към НЕК.

Министърът подчерта, че Енергетиката е част от националната сигурност и компромис с нея не може да се прави, затова държавата е длъжна да предприеме действия, за да не страдат лоялните компании, категоричен бе Стойнев.


Не съм притеснен за НЕК, каза Стойнев и допълни, че проблемът не е в националната компания, тя ще издължи, но ЕРП-тата, които дължат 318 млн. лв., са започнали без никакво правно основание да си прихващат суми към НЕК и се създава дисбаланс в системата по веригата към електроцентралите и мините. "Топлофикация-София" също дължи 550 млн. лв., припомни министърът и призова "Топлофикация-София" и ЕРП-та своевременно да се издължат.


Министър Стойнев се срещна с мениджърския екип на "Шнайдер Електрик" – един от най-големите френски инвеститори в България и разгледа основното производство за автоматизирани прекъсвачи. Това е най-големият завод на компанията в Европа и за 2013 г. бележи най-високи резултати за качество на производството по вътрешната корпоративна система. Стойнев анонсира, че е възможно да продължи съвместната работа с френската фирма по големи инфраструктурни проекти у нас.


Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...