Menu
Max_Weber

Лиляна Павлова: Развитието на инфраструктурата е отправна точка за развитието на икономиката

Очаквам днес да дадем начална точка за успешното развитие на Югоизточна Европа, защото развитието на инфраструктурата е важна отправна точка за развитието на икономиката. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура 2015 г., която се провежда във Варна.

Регионалният министър заяви, че се надява подобен вид срещи да станат традиция и темата за инфраструктурата да бъде основна за развитието на Югоизточна Европа и Балканите.

Форумът е организиран съвместно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Световна банка.

Пред международната аудитория, която участва в него, Лиляна Павлова съобщи, че преди дни правителството определи Стратегията за развитие на пътната инфраструктура, която ще даде визията за развитието на пътната и жп инфраструктура на страната до 2020 година.

Министърът информира, че в рамките на двата мандата на правителството с министър-председател Бойко Борисов в експлоатация ще бъдат пуснати над 300 км нови магистрали и ще се рехабилитират над 2 000 км пътища от първи, втори и трети клас. Основната цел е изграждането на автомагистралния пръстен на страната, който включва АМ „Хемус”, „Черно море” и „Калотина”, каза министърът и обърна внимание, че след 2020 г. ЕС вече няма да финансира пътни проекти. Затова България трябва да се ориентира към публично частно партньорство по отношение на строежа и рехабилитацията на пътища, каза Павлова.

Регионалният министър посочи, че с екипа на Световна банка се разработва модел за промяна на системата за заплащане на пътните такси. След въвеждането му винетките ще бъдат заменени от модерна електронна система, според която най-много ще плаща този, който пътува най-много.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...