Menu
Max_Weber

Подписаха за Лот 3 на АМ "Струма"

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски бяха подписани договорите за строителство, проектиране и супервизия на Лот 3.3 от АМ „Струма“. 

Близо 24 километровата отсечка между Кресна и Сандански трябва да бъде построена за три години и половина.  Максималната договорна цена, над която е невъзможно увеличение на цената, предложена от избраният изпълнител, е в размер на 280 947 614 лв. с ДДС.

Министър Лиляна Павлова отбеляза, че днес се дава старта за изграждането на дългоочаквания участък от АМ „Струма“, част от цялостния проект на магистралата през Кресненското дефиле. Това е и първият проект, който ще се финансиран по линия на новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020г.

Регионалният министър уточни, че от АМ „Струма“ остава да бъдат изградени  около 62 км, покриващи целия  Лот 3, разделен на 3 подучастъка. Лот 3.1 започва от Благоевград, където в следващите дни ще завърши строителството на Лот 2 на магистралата, и приключва при Крупник, като включва и подобект – тунел на Железник. Лот 3.2 преминава изцяло през Кресненското дефиле, а Лот 3.3 е между Сандански и Кресна, включвайки се в завършения преди месец Лот 4 от Сандански до Кулата. „Днес  реално започваме дейностите по строителство на още 24 км магистрала, с което удължаваме направлението София - Гърция - най-натовареният участък. Трафикът, който видяхме и в последните дни, изисква магистрала. Ето защо сключваме предсрочно договора с избрания изпълнител, за да работи незабавно“, подчерта Лиляна Павлова.

Министърът  обясни, че договорът е на принципа на инженеринг, т.е. строителят първо ще допроектира наличния проект за изграждане на магистралата от Кресна до Сандански. По идейния проект в протежението на 24 км ще трябва да се изградят два пътни възела и 9 мостови съоръжения, но точните параметри ще са ясни с пълното проектиране. Паралелно с това, започват и действията за отчуждаване на имоти, което е изключително важен елемент за издаване на разрешение на строеж. Те ще бъдат извършени през зимния период, като министър Павлова изрази надежда още в началото на строителния сезон на 2016 г. да започне строителството на обекта. „Максимално ранното строителство ще даде възможност да се приключи и предсрочно“, отбеляза тя.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството информира, че за Лот 3.1 – от Благоевград до Крупник е избран изпълнител, но има обжалване и след приключване на процедурите, до няколко месеца, ще се подпише и договор, което ще даде възможност за строителство на общо  40 км от участъка. Остава строителството на Лот-а през Кресненското дефиле. Министър Павлова отбеляза, че това е най-сериозното предизвикателство, по което в момента се работи. „До края на годината ще вземем най-доброто проектно  решение. Проектирането се извършва на принципа на най-добро съчетание между техническо решение за преминаване, екология, финанси, кое е най-безопасното, бързото  и екологично строителство в Кресненското дефиле. Вариантът за изграждане на тунел отпадна отдавана, заради техническа, финансова и сеизмологична необоснованост“, каза министър Павлова. Тя отбеляза, че се работи по няколко варианта за преминаване през дефилето, които включват преминаване  на две нива на места, участъци с къси тунели и виадукти, комбинация от съоръжения.  „Очаквам до края на годината да има технически проект, който ще бъде предложен на обществено обсъждане, съгласуване, екологична оценка и се надявам още през 2016 г. след одобренията да стартираме процедура за избор на изпълнител. Общият срок за приключване на Лот 3 от АМ „Струма“ е 2022 г., но ние се надяваме да приключим участъци до 2019 г., а Кресненското дефиле да приключи до крайният срок“, каза още министър Павлова.

Министър Ивайло Московски пожела успех на фирмите строители и надзор. По думите му те са се доказали през годините, като експерти и възможности за работа. „Подписването на този договор е още едно доказателство за доброто партньорство и добрата, съвместна работа между нашите две министерства, Управляващия орган и бенефициентите от НКСИП, АПИ. Благодаря на министър Павлова. За първи път вкарваме оперативната програма в добри темпове на усвояване, защото в предишния  програмен период всички проекти бяха закъснели с процедурите и ни костваше много усилия да наваксаме закъснението. Благодарение на положените усилия спасихме програмата и завършваме с много добър темп на усвояване и редица успешни проекти“, заяви министър Московски.

Проектирането и изграждането на Лот 3 на АМ „Струма“ е основният проект, заложен в приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., съфинасиран от Кохезионния фонд на ЕС.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...