Menu
Max_Weber

ЕК дава 44 млн. евро за обходния път на Габрово

Европейската комисия одобри предоставянето на над 44 млн. евро от регионалните фондове на ЕС за първата фаза от изграждането на обходния път на Габрово. Този голям проект има за цел да се изгради път около град Габрово, за да се изведе движението извън града. Това ще допринесе за намаляване на задръстванията, замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване, както и на пътно-транспортните произшествия.

"Габрово е един от най-успешните в усвояване на еврофондовете градове в България, затова не се съмнявам, че и тези 88 милиона лева европейско финансиране ще постигнат отлични резултати.  С тяхна помощ ще бъдат построени или ремонтирани общо 23 км пътища в и около Габрово. Така транзитният трафик ще заобикаля града, за да бъде той по-чист, а придвижването в него - по-бързо и безопасно. Пожелавам на габровци и гостите на града им бърза реализация на един чудесен проект", заяви заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу каза: „Искам да подчертая колко важна е транспортната инфраструктура за една страна, а в случая тази инвестиция ще окаже значително въздействие върху качеството на живот на хората.“

Проектът се финансира в рамките на българската оперативна програма „Транспорт“. По линия на Кохезионния фонд Европейския съюз ще отпусне 44,5 млн. евро от общата инвестиция в размер на 55,6 млн. евро.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...