Menu
Max_Weber

250 млн. лв. за фермерите

Българските фермери ще получат 250 млн. лева подпомагане до края на годината, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на Консултативен съвет по животновъдство.

Тези средства са национални и европейски пари, като в тях е включена и националната помощ "де минимис" , която беше изплатена на млечния сектор.

"В първата възможна седмица за плащане, която стартира на 16 октомври, ще изплатим максимално разрешения аванс на всяка схема по обвързано плащане, а именно 70 %. Или фермерите ще получат 113 млн. лв. само през тази седмица. От там насетне през декември ще бъде платен остатъкът от тези 30 % ставка на глава животно, така както позволява регламентът и решението на Комисията за подкрепа в млечния сектор”, обясни Танева.

Тя сравни, че през 2014 г. предназначените за сектор "Животновъдство" средства са били 164 млн. лв., докато за 2015 г. те са 210 млн. лв. Заместник-министър Васил Грудев уточни, че този ръст се дължи на увеличаването на европейското финансиране при намаляващи средства от държавния бюджет.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...