Menu
Max_Weber

Актуализират нормите за проектиране на пътища

Предстои промяна и актуализация на нормите за проектиране на пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в Осмата национална конференция по пътищата.

Устойчивостта, каквото изискване изрично е поставено по европейските проекти, е трудно постижима, ако няма добро проектиране, подчерта тя. Павлова посочи, че са необходими такива за отводняване на пътното тяло, като трябва да се вземат предвид новите технологии и материали при проектирането на водостоци и други инженерно-технически съоръжения, съобразени с промените в климата, за да не се допуска разрушаване на пътната инфраструктура след големи количества валежи.

Регионалният министър обърна внимание, че при проектирането на нови съоръжения, особено такива, през които преминава транзитен трафик, трябва да се предвидят повече зони за почивка, които да осигурят комфорт на пътуващите, с оглед повишаване на безопасността и сигурността на пътя.

Трябва да се определят точни и ясни изисквания за основен ремонт, реконструкция и рехабилитация на съществуващи пътища и улици, защото в момента те са много остарели, както и такива, които са свързани с предвиждане на велосипедни трасета, посочи Павлова. Необходимо е въвеждането на норми за оборудване на пътя с цел осигуряване на безопасност на движението и като такива посочи ограничителните системи, критерии за разполагането и вида им, както и въвеждане на нови видове, особено по отношение на кръстовища, кръгови кръстовища и пътни възли.

За да изградим добра инфраструктура, трябва да имаме добра нормативна база, добри норми за проектиране и добро изпълнение, каза още министърът, но допълни, че секторът е недофинансиран от години. Тя обясни, че в зависимост от избрания модел на ценообразуване след смяна на системата за събиране на приходи от ползване на републиканската пътна мрежа те могат да се увеличат от 200 млн. лв. до 1 млрд. лв. годишно. Това ще даде много по-голяма възможност за реинвестиция в поддържането на пътищата, заяви министърът.

Като приоритетни за развитието на инфраструктурата у нас тя посочи доизграждането на магистралите „Хемус“ и „Струма“, както и вертикалните направления София - Видин, Русе - Велико Търново, което в момента е много натоварено, София - Калотина, както и Южната дъга на Софийския околовръстен път в участъците ж.к. „Бъкстон“ – ж.к. „Люлин“ и от ж.к. „Младост“ до АМ „Тракия“.

Вече има предложение от Световна банка и Европейската инвестиционна банка, които традиционно финансират пътищата в България, да сключим дългосрочни споразумения, но са необходими преговори, съобщи Павлова. Ще търсим също нов, иновативен вариант, да финансираме пътища чрез бъдещи приходи от използването им, допълни тя.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...