Menu
Max_Weber

LIMA вече и за GSM-и с IOS

Безплатното приложение LIMA вече може да се използва и за мобилните телефони с операционна система IOS. От една седмица иновативната технология предоставя в реално време информация за актуалната обстановка по републиканските пътища за мобилни телефони и таблети с операционна система Android, персонални или преносими компютри с уеб браузър на интернет адрес lima.api.bg.

Очакваше се одобрение от „Apple“ и за телефоните с  операционна система IOS. То е получено и от днес шофьорите и с тези мобилни устройства могат да ползват LIMA. До дни ще заработи и приложението за телефони с Windows Mobile.

За една седмица приложението е изтеглено от над 10 000 потребители на телефони с операционна система Android.

Мобилното приложение има интерактивна база данни, която свърза МРРБ, АПИ, областните пътни управления и гражданите на територията на цялата страна. Системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. По този начин базата данни дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища. Приложението представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по пътищата в цялата страна. То дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да бъдат информирани за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути. Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможните обходни маршрути и т. н.

Едно от най-важните предимства на софтуера е, че може да помогне за спасяването на човешки животи. Изграден е така, че ако има обръщане на автомобил при пътен инцидент, той да подаде сигнал автоматично към Ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112.
Приложението LIMA се реализира по проект „Разработване и въвеждане в АПИ на Интелигентна информационна система за предоставяне на данни в реално време към потребители на РПМ, включително обратна връзка към АПИ и активен интелигентен анализ на пътната обстановка от множество събирателни точки в реално време“, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ” 2007-2013 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...