Menu
Max_Weber

Пуснаха Участък 1 от Западната дъга на София и новият пътен възел "Сливница"

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова и Петър Москов и председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров бе пуснато движението по Участък 1 от Западната дъга на София и новият пътен възел „Сливница“. Премиерът, министрите и останалите официални лица инспектираха съоръжението, което е на три нива и е уникално за София.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отбеляза, че новият пътен възел е изключително важен, защото ще позволи разтоварване на интензивното движение и ще позволи безконфликтно и безопасно преминаване във всички посоки.  С пускането на движението по основното трасе на участък 1 от западната дъга на СОП целият трафик ще се прехвърли в основното трасе, за да може и двете локални платна да бъдат довършени, а със съдействието на Столична община ще бъдат направени допълнителните връзки към Околовръстното шосе и кв. "Филиповци". Министър Павлова посочи, че по новото трасе са изградени шумозаглушителни платна, за да се осигури спокойствието и комфорта на живеещите в района.

Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата. Трасето е разположено между пътния възел на АМ ”Люлин” и СОП и завършва след моста на р. Какач с обща дължина 3 км. Габаритът на пътя е 46 м - включва директно трасе, разделителна ивица, разделителни ивици между довеждащите платна и директното трасе, довеждащи платна и тротоари, за осигуряване на необходимата сигурност на пешеходците в урбанизирана територия.  В проекта има 3 големи съоръжения: пътен възел при бул. „Царица Йоана”, пътен възел „Сливница” и мост при река Какач. Прoeктът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Изпълнител на строително-монтажните работи е Обединение „Трейс СОП” ДЗЗД. Стойността на договора за строителство е 47 820 000 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Сдружение Пътконсулт 2000-Три Ес”. Техният договор е 1 171 800 лв. с ДДС.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...