Menu
Max_Weber

Лиляна Павлова: След 35 години автомагистрала „Марица“ вече е факт

Отне 35 години на България, но благодарение на строителите и европейското финансиране, след редица препятствия, нелеки моменти, разкрита и експонирана безценна археология, автомагистрала „Марица“ вече е факт. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на новопостроения Лот 1 Оризово – Димитровград от съоръжението. Тя подчерта, че реализацията на проекта е започнала през октомври 2011 г., за да завърши четири години по-късно.

Регионалният министър посочи, че след завършването на цялата АМ „Марица“, от София до границата с Турция вече ще се стига за малко над 2 часа. Тя обърна внимание, че целият транзитен трафик от Близкия Изток и от Турция, вече ще преминава много по-лесно, бързо и безаварийно, като ще се облекчи и придвижването между малките населени места, които досега бяха засегнати от тежкия трафик.

2015 година ще бъде запомнена с огромен обем строителни работи. Само положеният от Агенция „Пътна инфраструктура“ асфалт по обектите, по които работи, е над 1,2 млн. тона. Бяха създадени десетки хиляди работни места по време на изпълнението на обектите, каза Павлова. Тя благодари на всеки един от работниците, които са участвали в строителството. Регионалният министър изрази надежда от тук нататък участъкът да се ползва безаварийно и да допринесе за увеличаване на потенциала за икономическо развитие на региона.

Лот 1 Оризово – Димитровград от АМ „Марица“ с дължина 31,4 км. Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

Изпълнител на договора за строителство на Лот 1 Оризово – Димитровград на стойност 159 755 613,60 лв. с ДДС е „КООПЕРАТИВНО ДРУЖЕСТВО „КООПЕРАТИВА МУРАТОРИ& ЧЕМЕНТИСТИ - ЧИ. ЕМ. ЧИ. ДИ РАВЕННА“. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Т7/СНИК“. Договорът с дружеството е на стойност 678 600,00 лв. с ДДС.

Със средства от оперативната програма беше изграден и Лот 2 на магистралата между Димитровград и Харманли. Така общата дължина на построените с европейско финансиране участъци от нея е 65,62 км

Автомагистрала „Марица“ е с обща дължина от около 117 и осъществява връзка по направлението между АМ „Тракия“ и ГКПП „Капитан Андреево“.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...