Menu
Max_Weber

Лиляна Павлова: Санирането е в полза на хората

Благодаря на благоевградчани, които повярваха в Националната програма за енергийна ефективност, защото тя е само и единствено в полза на хората, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на две обновени жилищни сгради в Благоевград.

Програмата създава заетост и работни места, домовете стават по топли и уютни, а сметките за отопление намаляват с 50%, каза още министърът и подчерта, че от програмата има само ползи, а няма вреди.

Благоевградчани показаха, че не ги е страх от манипулациите и лъжите, с които нашите опоненти се опитаха да осеят програмата, и  че тя трябва да ни обедини, подчерта тя.

Павлова беше категорична, че Националната програма за енергийна ефективност е за всички български граждани и домакинства. Кампанията по нея продължава, а участващите сгради са вече над 1700, съобщи тя.

Регионалният министър пожела на съсобствениците в реновираните блокове да пазят направеното с грижата на добър стопанин и заяви, че изпълнението на програмата в цялата страна продължава, за да бъдат довършени всички дейности, така че жилищният фонд в страната, особено старите  панелни сгради, да бъдат покрити от дейностите по нея.

Едната обновена със средства от Националната програма за енергийна ефективност многофамилна жилищна сграда в Благоевград е блок № 55 в ж.к.“Запад“, който е със 74 апартамента, финансиран със 776 496.35 лв. с ДДС. Другият саниран блок е „Лира“ на ул.“Братя Иванови“ №1, в който има 47 апартамента. Договорната стойност на обекта е 618 524.20 лв. с ДДС. По време на изпълнение на програмата са поставени топлоизолация по таваните в сутерена, топлоизолация по външните стени на сградите, топло и хидроизолация по покривите. Сменена е дограмата, инсталирана е система за автоматизирано централно осветление в общите части, които са обновени. Направени са мълниезащитна и заземителна инсталации. Сменени са и част от водопроводните клонове и са оборудвани и ремонтирани пожарните касети по етажите.

Реализираните строително-монтажни работи са реализирани със средства от одобрената през февруари тази година от правителството Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

По програмата са подадени общо 1821 заявления за интерес и финансова помощ от сдружения на собственици в цялата страна, 1718 от които са одобрени. Сключените договори между общини и сдружения на собственици са 1707, тристранните договори между общини, Българската банка за развитие и областни управи са 1618. За близо 130 сгради вече са изготвени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, като за 19 от тях има и сключени договори за инженеринг.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...