Menu
Max_Weber

АМ "Хемус" ще струва над 2,5 млрд. лв.

Стойността на АМ „Хемус“ е над 2,5 млрд. лв. за цялото направление от Ябланица до Шумен. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова и допълни, че въпросът за финансиране на строителството трябва да бъде обсъден и в Народното събрание. Това се налага, защото периодът от време минава мандата на правителството. Това е сериозен ангажимент с дългосрочно бюджетиране и се изискват солидни средства, обясни тя.

Обжалванията отнемат между 3 и 6 месеца и най-късно след 6 месеца ще има възможност да бъде потвърден изборът на фирмите-изпълнители. Това са договори за инженеринг и фирмите ще имат между 6 и 9 месеца да допроектират. Успоредно с това може да се извършва и отчуждаването на терените, а реално строителство може да започне през 2017 г., разясни строителният министър.

На въпрос за бързите срокове по избор на изпълнител, министър Павлова каза, че тръжната процедура е продължила близо девет месеца, като тя е двуфазна с преквалификация на фирмите като първа фаза и като втора – оценка на техническите оферти. По отношение на постигнатите нива за строителството на двата лота министърът посочи, че всички цени в подадените оферти са в рамките на сходни стойности.

Цените са по-високи от индикативната стойност, защото тя беше обявена през 2013 г. без реален проект как ще е преминаването по трасето, по което има над 3 км тунели и над 10 км виадукти, които са скъпи съоръжения. Реалните проекти бяха налице лятото на 2015 г.

На въпрос дали може да потвърди, че избраните фирми са на Валентин Златев и на Делян Пеевски, Павлова посочи, че това са консорциуми от фирми, в които влизат, както български, така и международни компании. Те са подали надлежно необходимите документи и са доказали че имат изпълнени проекти от аналогичен размер.

Министър Павлова каза, че има готовност да се обяви тръжната процедура и за следващия етап от строителството на АМ „Хемус“ – от разклона за Плевен – Ловеч до Велико Търново. Участъкът е с дължина от 85 км.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...