Menu
Max_Weber

Министър Московски поиска съдействие от еврокомисар Виолета Булц за пропускане на българските камиони през Гърция

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски поиска съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница. Чрез изпратеното днес официално писмо, министър Ивайло Московски изрази сериозното безпокойство на българската страна относно продължителното задържане на товарни автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция.

Министър Ивайло Московски информира еврокомисар Виолета Булц, че неправомерните действия на гръцките гранични власти водят до значителни икономически щети за българските превозвачи. Те дължат обезщетения под формата на неустойки по договорите, поради забавяне на доставките на товари. От блокадата най-много загуби търпят българските превозвачи, тъй като има не малко случаи на превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на които вече е изтекла или изтича в близките дни.

Министър Московски е категоричен, че затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното движение на стоки и хора, поради което България настоятелно призовава да бъде осигурен поне един постоянен транспортен коридор за преминаване на българските превозвачи до и през територията на Гърция. Министърът поиска от еврокомисар Виолета Булц съдействие да бъде обърнато внимание на компетентните гръцки власти, че подобна ситуация засяга основните свободи на гражданите в ЕС и основополагащи принципи на Единния пазар на ЕС с всички произтичащи от това последици за нарушителите на тези правила в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕС) № 2679/98.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...