Menu
Max_Weber

Общините Русе и Добрич бяха отличени. Вижте защо!

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова бе сред официалните гости на първата церемония за връчване на награди за принос в изграждането на инфраструктурата на България – „INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS“.

Целта е да бъдат отличени и наградени най-добрите инфраструктурни проекти у нас, реализирани в периода 2013-2015 г.

Лиляна Павлова определи като изключително успешен изминалия програмен период с огромен финансов ресурс, инвестиран в инфраструктура, която промени градовете и държавата ни. „Всичко това благодарение на строителите, проектантите, инженерите, надзора и тези, които управляват проектите – всички възложители на обществени поръчки, агенции, общини. Пожелавам през тази година и следващите в новия програмен период да продължим да строим качествено, с дългосрочна визия и мащаб. Като министър на регионалното развитие и благоустройството си пожелавам времето да е такова, каквото е в последните дни, да е с нас и да открием по-рано строителния сезон, защото много работа ни чака. 2016 г. стартира с ентусиазъм за още по-голямо строителство“, отбеляза още Лиляна Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството връчи специалните награди в категорията „Градска среда“. С приз бе удостоена община Русе – за мащабност и интегрираност на два проекта - „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска“ и площад „Батенберг“ и проектът за интегриран градски транспорт. Наградата прие лично кметът на община Русе Пламен Стоилов, както и представители на строителните компании, реализирали дейностите по проекта.

Министър Павлова отбеляза, че в тази категория има силна конкуренция, защото е видяла с очите си всички проекти за подобряване на градската среда. През изминалите 7 години реализирахме 51 проекта за модернизиране на градската среда на всички големи градове. Направихме и много проекти, свързани с градския транспорт и улици. Инвестицията е от над половин милиард лева по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 (ОПРР). Конкуренцията бе силна, но община Русе заслужи приза за своите два проекта“, изтъкна Павлова. Общата стойност на двата проекта на община Русе е над 31 млн. лв., финансирани от ОПРР.

Специална награда за оригинална комплексна ландшафтна композиция получи община Добрич за обновената и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градския парк „Св. Георги“. Министър Павлова връчи отличието на областния управител на Добрич Детелина Николова, бивш кмет на общината, през чийто мандат се реализира проектът, и на Росица Йорданова, зам.-кмет на община Добрич с ресор „Икономическо развитие и европейско фондове“.

Проектът е на стойност над 10 млн. лв., осигурени от ОП „Регионално развитие“.

С няколко награди бе удостоена и Агенция „Пътна инфраструктура“ – за проекта за изграждане на АМ „Струма“ и Западната дъга на Софийския околовръстен път. С награда бе отличена и системата за автоматизирано събиране на данни по магистрали и първи и втори клас пътища на Република България.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...