Menu
Max_Weber

Министрите Павлова и Лукарски проведоха работна среща с узбекистанския министър на външноикономическите връзки, инвестициите и търговията Ельор Ганиев

Министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на икономиката Божидар Лукарски разговаряха с Ельор Ганиев, министър на външноикономическите връзки, инвестициите и търговията на Узбекистан. Двамата са в Ташкент за участие в Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-узбекистанска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съпредседателствана от Лиляна Павлова и Ельор Ганиев. В срещата участие взеха заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков и заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

Министър Павлова заяви, че България разглежда Узбекистан като свой приоритетен партньор в региона на Централна Азия, с когото желае да продължи да развива приятелски и икономически отношения. „С Узбекистан ни свързват традиционно партньорски отношения, което е отлична предпоставка за надграждането на всестранно, дългосрочно, взаимноизгодно сътрудничество във всички области от общ интерес“, заяви министър Павлова.

Според нея има голям потенциал за развитие на двустранните търговско-икономически отношения, който досега не е оползотворен в пълна степен. Двустранният стокообмен може и трябва да се увеличи и диверсифицира, допълни още тя и отправи покана към Узбекистан да се възползва от възможностите на  пристанищата във Варна и Бургас като отправна точка към европейските пазари за стоки, идващи от Централна Азия, както и от трансграничните ни коридори със страните от Балканския полуостров.

Регионалният министър подчерта, че един от приоритетите на правителството е създаването на газов център в България, който да разпределя енергийни ресурси от Азия и Близкия изток към Европа.

Министър Лукарски на свой ред отбеляза, че външната търговия между България и Узбекистан през последните години се характеризира с многократно нарастване на българския износ, съставен от промишлени стоки, като медикаменти, козметика, машини и апарати. „Българската страна е готова да реализира конкретни бизнес инициативи, под формата на обмен на бизнес посещения и делегации, провеждане на форуми, за подпомагане на фирмите и малките и средни предприятия от двете страни по-добре да опознаят съществуващия потенциал за ръст във взаимната търговия“, заяви Лукарски.

Зам-министър Жечо Станков посочи на свои ред, че България и Узбекистан могат да си бъдат много полезни в областта на енергетиката. Той запозна домакините с плана на  правителството и премиера Бойко Борисов България да се превърне в газов хъб за ЕС. „Двете държави имат възможност за сътрудничество и по линия на минно-геоложката камара за създаване на съвместни предприятия, тъй като страната ни има добър опит в тази дейност“, категоричен без зам.-министърът.
 
Двете страни се обединиха около мнението, че е възможно скоро да завършат подготвителните вътрешноведомствени процедури, за да бъдат подписани Междуправителствена спогодба за взаимни безвизови пътувания на граждани, притежатели на дипломатически паспорти, както и Споразумение за взаимна защита и обмен на класифицирана информация.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството изтъкна, че България с интерес следи развитието на транспортния коридор „Пътят на коприната”, който свързва Европа с Китай.
 
Представителите на двете държави обсъдиха и конкретните перспективни области за развитие на двустранните връзки, обмяна на опит и създаване на съвместни предприятия. Като такива бяха откроени строителството, туризмът, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, преработвателната и консервната промишленост, козметичната и парфюмерийната промишленост, битова химия, производството на резервни части за медицинско оборудване и др.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...