Menu
Max_Weber

Монтираха 2 км допълнителни мантинели за мотоциклетисти

2 км допълнителни мантинели за мотоциклетисти са монтирани на път II-84 Ветрен дол – Велинград в участък с остри завои в дефилето на Чепинска река. Защитите са поставени в отсечка, рехабилирана по програма „Транзитни пътища V“.

Допълнителната защита са хоризонтални метални ленти, с които се обезопасява стълбът на ограничителните системи. Те са без остри ръбове като по този начин предпазват мотористите от нараняване при падане или удар и не позволяват плъзгане под оградата. Основните травми при пътно-транспортни произшествия с моторости са след изгубване на управлението и удар във вертикалния стълб на ограничителната система.

Първите 620 м допълнителни защитни елементи бяха монтирани през 2014 г. на участък от подбалканския път I-6 София – Карлово – Бургас, след село Долно Камарци и преди разклона за село Буново.

Предстои тази година мантинели за мотоциклетисти да бъдат поставени и в отсечки с остри завои на път II-16 Мездра – Нови Искър, преминаващ през Искърското дефиле, и на път II-86 Асеновград – Чепеларе. И двата второкласни участъка се рехабилитират по „Транзитни пътища V“.

Повишаването на безопасността на пътната инфраструктура чрез добавяне на система за защита на мотоциклетистите, която се монтира заедно с пътно-ограничителната система за задържане на превозното средство в обхвата на пътя, е една от задачите, посочени в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на България до 2020 г. През 2012 г. Европейската комисия по стандартизация одобри стандарт CEN/TS 1317-8, свързан с ограничителните системи за пътища за мотоциклети, които намаляват влиянието на удара при сблъсък с предпазната ограда. Подобни защитни елементи се монтират по пътищата в Германия, Италия, Испания и други европейски държави.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...