Menu
Max_Weber

Лиляна Павлова: Обявяваме обществената поръчка за изграждане на тол системата

Ше обявим търга за избор на изпълнител, който да проектира и изгради тол системата в страната. Това обяви в ефира на Канал 3 министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Увеличението на приходите от такси за преминаване по пътищата през първата година от въвеждането й в експлоатация ще бъде по-бавно, но те биха могли да се удвоят. На следващ етап те могат да достигнат до 1 млрд. лв. годишно, информира още тя и допълни, че това е по-добра изходна точка за качеството на пътищата у нас. Системата ще бъде изградена на принципа на отложеното плащане. Индикативната й стойност е около 200 млн. лв., но при избора на изпълнител ще се търси конкуренция и за изпълнението, и за цената, коментира министърът.

Павлова информира, че през месец май т.г. ще бъде обявен търгът и за строител на първите 10 км между от автомагистрала „Хемус“ между Ябланица и Боаза. Министърът допълни, че очаква строителството да може да започне през следващата година. Тя обясни, че ще се препроектира трасето до разклона между Плевен и Ловеч, за да се спести необходимостта от изграждане на няколко съоръжения от типа на виадукта при Витиня, което ще намали цената на проекта.

По отношение на участъка през Кресненското дефиле на автомагистрала „Струма“ регионалният министър посочи, че се прави ОВОС, който да избере такъв вариант за реализация на проекта, така че той да бъде технически, финансово и екологично защитим.

С очакваните по-високи приходи от увеличените цени на винетките през тази година – около 50-60 млн. лв. повече, ще ремонтираме 10-15 пътни отсечки, които са в най-тежко състояние и с най-интензивен трафик, основно в Северна и Северозападна България, съобщи Павлова. В петък обявихме търга за избор на изпълнители за рехабилитация на 240 км второкласни и третокласни пътища, които ще се финансират от Оперативна програма „Региони в растеж“, каза още тя и подчерта, че процедурите са прозрачни и ще се търси най-ниската цена.

По отношение на ВиК реформата регионалният министър коментира, че при окрупняване на дружествата ще се реализира икономия от мащаба и така те ще имат възможности за повече инвестиции и подобряване на услугата.

Направихме програма, която ще финансираме със средства на министерството, като през тази година предвиждаме ресурс от 23 млн. лв., който ще предоставим на населени места с недостатъчно добро качество на водата. Предвиждаме тя да бъде дългогодишна, като всяка година да инвестираме между 20 и 25 млн. лв. за тази цел, допълни още Павлова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...