Menu
Max_Weber

Пуснато е движението по ремонтирания Аспарухов мост във Варна

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и кмета на Варна Иван Портних беше пуснато движението на ремонтираните в рамките на първи етап съоръжения 1, 3 и 5 от Аспаруховия мост във Варна.

Ремонтът приключи за точно два месеца, през които строителите успяха да направят много сериозни строителни дейности – освен преасфалтиране, подмяна на хидроизолацията, цялостна подмяна на всички фуги и лагери, нещо за което не се знаеше, че е необходимо преди да се разкрие моста, отбеляза министър Павлова. Видя се, че моста, който не е ремонтиран 40 години има нужда от сериозни ремонтни дейности на всички лагери и фуги, хидроизолация и тротоарни конзоли, допълни тя. Монтирали сме най-новите двойни мантинели, за да се осигури по-голяма безопасност, каза още министърът.

Освен инвестицията от 5 млн. лв. от държавния бюджет, осигурихме допълнително 2 млн. лв. от бюджета на АПИ и МРРБ, за да ремонтираме всички лагери и фуги, подчерта Павлова. С допълнителните средства ремонтирахме един мост повече, за да не затваряме следващия път, когато ще започне ремонтът на насрещното платно. Затова пускаме движението веднага, каза тя.

Имаме подкрепата на премиера, на който благодаря за осигурените средства, които вече са отпуснати. През септември очакваме да бъдат отпуснати и още 5 млн.лв., за да можем през тази година да направим и мостове 2, 4 и 6, така че в този участък ремонтите да бъдат завършени изцяло, обърна внимание Павлова. Догодина ще можем да започнем основната част на моста, която знаем колко голямо и сложно съоръжение е. Само за пътната част на двете платна ще са ни необходими 25 млн.лв., съобщи тя. Тогава дейностите ще се извършват отново на два етапа – първо в едната посока, след това в другото, като движението отново ще е двупосочно, обясни министърът. Важно е мостът да бъде ремонтиран, но това вероятно ще причини затруднения и задръствания, докато приключи работата по цялото съоръжение, каза тя и призова за разбиране и диалог с общината, с жителите на Аспарухово и туристическия бранш, докато бъдат извършени всички необходими дейности по цялото съоръжение.

Алтернативният маршрут, който се обмисляше минава през блато до ж.п. линията, коментира министърът възможностите за заобикаляне на Аспаруховия мост. Самата инвестиция, предвид, че това е блато и не целия терен е наличен, би струвала много скъпо – в размер на 5-7 млн. лв., която за временен път е прекалено голяма и несигурна, предвид терена. По-скоро трябва да проявим търпение и да направим добра организация на движение. Това е единствената възможност, останалата алтернатива е по вода, допълни тя.

Няма как да има по-добра организация, различна от тази, по тази причина, че Аспаруховия мост е единствената пътна връзка, а другата алтернатива е по вода, каза Павлова. Единствената възможност е при затваряне на едното платно колите отново да се движат двупосочно. Няма по-добра алтернатива, подчерта тя. Ако гражданите не искат ремонт, просто няма да правим. Или търпение две години и пълен ремонт, качествен, какъвто виждаме на сегашния ремонтиран участък или няма друг вариант, категорична бе министърът.

Допълнително имаме предвидени средства в бюджета за ремонт на голямото съоръжение на АМ „Черно море“ – „Звездица“, информира Павлова. Големият виадукт там, също като Аспаруховия мост, е много лошо състояние. За него имаме предвидени 4,3 млн. лв. В момента тече процедурата за избор на изпълнител, като офертите са отворени на 12 април. Предстои да сключим договорите и ако няма обжалване през септември ще се извършва реално строителство, коментира регионалният министър. Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е около 200 дни. Предвижда се да се подменят хидроизолация, тротоарни конзоли, както и да се направи преасфалтиране, саниране на носещи греди и частични ремонти по стълбовете.

С решение на Министерския съвет от днес ще бъдат отпуснати 1 млн. лв. за стадион „Черно море“ във Варна. С тези средства ще се подмени и доизгради осветлението, като ще бъдат направени и други необходими ремонтни дейности, съобщи днес министър Лиляна Павлова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...