Menu
Max_Weber

Добиват строителни материали в Първомай

Правителството одобри предоставянето на пловдивското дружество „Евасто“ на 35-годишна концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли, от находище „Капана“.

Концесионната площ включва участъците „Капана-югозапад“ и „Капана-североизток“ в община Първомай. През този период дружеството ще вложи над 556 хил. лв. в добива и 150 хил. лв. за рекултивация на засегнатите земи. Очаква се концесионните плащания да надхвърлят 923 хил. лв., които според законовите разпоредби постъпват в държавния бюджет и по бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ.

Кабинетът даде съгласието си договорът с благоевградското дружество „Бистрица“ от 2004 г. за предоставяне на концесия за добив на пясъци и чакъли от находище „Вълково“ в община Сандански да бъде удължен с 15 години. До момента от находището не е осъществяван добив, поради което утвърдените запаси са в пълен обем. Една от основните причини за това, посочена от концесионера, е сравнително ограниченото потребление на строителни материали в този период. По данни на дружеството, подобрените перспективи в момента са свързани с реализацията на проекта за изграждане на автомагистрала „Струма“, в близост до която се намира находище „Вълково“.

„Барс“ АД е новият концесионер на находище „Цареви ливади - изток“, от което се добиват варовици. Това реши Министерският съвет, одобрявайки поисканата от предишния концесионер промяна. Находище „Цареви ливади - изток“ се намира на община Суворово, Варненска област. Концесията за него е предоставена през април 2009 г. за 25 години на ЕТ „Морски бряг - Васил Василев“. През 2014 г. договорът е бил продължен с правоприемника на концесионера – ЕТ „Морски бряг - Атанаска Василева“. С днешното решение правата и задълженията по предоставената концесия се прехвърлят изцяло на „Барс“ АД, гр. Шумен. Условията по концесионния договор остават без промяна.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...