Menu
Max_Weber

Министър Стойнев: Сегашното правителство върна "Южен поток" на дневен ред

"Сегашното правителство върна проекта "Южен поток" на дневен ред. Благодарение на категоричната позиция на България активизирахме диалога между Европейската комисия и Русия." Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на брифинг пред медии. Той определи изявлението на бившия премиер Бойко Борисов след срещата с европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер като политическа некомпетентност и откровена лъжа. "Твърдението, че сегашното управление е забавило реализацията на проекта не отговаря на истината", подчерта министър Стойнев.

Той бе категоричен, че предложението на България да упълномощи Европейската комисия да води преговори с Русия е стратегическо и правилно. "Нашата позиция бе подкрепена от Италия, Австрия, Унгария, Словения и от Гърция и от Хърватия. Само по този начин може да се активизира реалната работа по проекта "Южен поток", подчерта Стойнев. Според него вариантът за отделни преговори между страните по трасето и Русия щял да доведе до загуба на изключително ценно време. "Постигнатият консенсус с другите държави именно помага за по-бързата реализация на проекта, който е стратегически не само за държавите, през чийто територии преминава, а и за ЕК. На техническо ниво разговорите продължават, за да се намери решение за целия регулаторен режим на проекта, а не всяка страна да преговаря сам", допълни още икономическият министър.


Драгомир Стойнев припомни, че е провел четири срещи с комисар Йотингер във връзка с проекта "Южен поток". На последната, състояла се на 3 март т.г., отново благодарение на консолидираната позиция на всички държави членки на ЕС и участнички в проекта се е стигнало до заключението, че експертната и техническата работа по него трябва да продължи независимо от ситуацията в Украйна.
Според министър Стойнев бившият премиер Бойко Борисов не подкрепя националните цели и мисли само за партийните интереси.


Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...