Menu
Max_Weber

Лиляна Павлова: Цената на винетките остава същата през 2017 година

От 1 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция, по време на която заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и директора на „Поддържане на пътната инфраструктура“ инж. Георги Златев представиха готовността за зимния сезон и отчетоха извършените през тази година ремонти на пътищата.

Министърът обяви, че до началото на месец ноември всички фирми трябва да осигурят необходимите количества химикали и инертни материали, както и да приведат в готовност снегопочистващата техника. Необходимите машини за този зимен сезон са 3087, като до 1 ноември те трябва да бъдат приведени в готовност. Заради подходящите метеорологични условия за извършване на строителни дейности по пътните участъци някои от машините са все още на обектите, но могат да бъдат преоборудвани за 6 до 8 часа.

Най-голямото предизвикателство за нас и за шофьорите през тази зима ще бъде пътуването по магистрала „Хемус“, тъй като поради ремонтите на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ движението се осъществява двупосочно в едно платно, а при снегопочистване магистралата ще се затваря изцяло, съобщи Павлова. В зависимост от метеорологичните условия е възможно част от тежкотоварните превозни средства да бъдат спирани докато пътят се обработи или да бъдат насочвани по обходни маршрути. Определени са и местата за престои - за пътуващите към София преди Ботевград, а за трафика към Ботевград - преди виадукт „Елешница“. Алтернативен маршрут за леките коли е пътят през „Петрохан“ и Искърското дефиле. Съвместни екипи на АПИ и Министерството на вътрешните работи ще пренасочват движението.

Министър Павлова отчете и пътните ремонти, които бяха извършени през този строителен сезон с отпуснатите от държавния бюджет допълнително 145 млн. лв. С тях е подобрено състоянието на над 330 км пътища в Северна и Североизточна България. Общо по различните програми на Агенция „Пътна инфраструктура“ са ремонтирани около 630 км пътища. Оттук нататък всяка година целево ще се отделят средства, тъй като пътната мрежа в тази част на България е значително по-лоша в сравнение с южната част на страната, подчерта тя.

Извършените ремонти са по всички видове пътища, автомагистрали, а отделно от това са ремонтите на мостове, виадукти и съоръжения. „Инвестирали сме 400 млн. лв. приблизително за ремонти на пътища от всякакъв клас, както и за ремонти, на тунели и виадукти. Над 15 са ремонтираните малки мостови съоръжения, поясни министърът.

Инж. Лазар Лазаров допълни, че са ремонтирани 28 пътни участъка, мостови съоръжения и тунели в областите Велико Търново, Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, както и на магистралите „Тракия“ и „Хемус“. Той обърна внимание, че през тази година с 5 млн. лв. бяха изпълнени етапи 1, 3 и 5 от рехабилитацията на Аспаруховия мост във Варна, който не е ремонтиран от 40 години.

С осигуреното от Министерския съвет финансиране се изгражда дясното платно на надлеза над жп линията София – Бургас на път II-18 при Казичене – в участъка от Северната скоростна тангента до АМ „Тракия“. С целево финансиране се прилагат и мерки за подобряване на пътна безопасност по републикански пътища в страната – монтират се нови еластични огради, полага се маркировка, а участъци с наличие на аквапланинг ще се ремонтират основно.

Необходимите средства за поддържане на републиканските пътища в добро състояние всяка година възлизат на около 800 млн. лв. Вложените през тази година средства са недостатъчни, за да може всички ползватели на пътната мрежа да са доволни, обърна внимание инж. Лазаров. Той допълни, че около 60 млн. лв. е ресурсът, който се влага за зимно поддържане на пътищата всяка година.

Министър Павлова отчете, че отпуснатите през тази година допълнителни средства за пътни ремонти са сходни на размера на получените приходи от винетки. Тя съобщи, че според данните към 15 октомври тази година е отчетен увеличен брой на продадените стикери, който възлиза на над 5 830 000. Значително е нараснал броят закупени дневни стикери за тежкотоварни автомобили. Наблюдава се намаление на продажбата на седмични стикери за леки автомобили, които през тази година са над 2 281 000 броя, за сметка на месечните, от които през 2016 г. са закупени 366 000 спрямо 199 000 през 2015 година. 1,8 млн. е средният брой на годишните винетни стикери, които се продават всяка година. Над 200 хил. се предоставят безплатно на инвалиди по линия на социално подпомагане. Нетните приходи от продажба на винетки през 2016 г. са 283 млн. лв., съобщи още министърът и допълни, че цената на стикерите през следващата година ще остане същата. Тя обясни, че промяна в таксите и начина на ценообразуването им ще настъпи след въвеждане на тол-системата у нас, което може да стане от началото на 2018 година.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...