Menu
Max_Weber

Инж. Пирин Пенчев: Пътищата са услуга за обществото и икономиката

Пътищата са услуга за обществото и икономиката, те допринасят за това бизнесът да работи и произвежда. Трябва разбиране, че за къщата си трябва да се грижим като добър стопанин, каза инж. Пирин Пенчев пред БНТ. Той подчерта, че за съжаление пътната система е недофинансирана от над 20 години и недостигът на финансов ресурс за поддържането на републиканската мрежа е сериозен.

Според изследване на Световната банка, цитирано от него, всеки един невложен навреме долар води на следващата година от потребност да се инвестират нови 5. „Ако системно закъсняваме с превантивните ремонти, със стартирането на аварийните дейности, нещата ще стават все по-зле“, подчерта инж. Пенчев.

Проверката, възложена от АПИ на всички 34 тунела по републиканските пътища, показва, че 16 съоръжения са с умерен и висок риск. Недобро е състоянието на двата тунела край Велико Търново, на обходния път на Ловеч, съоръженията „Витиня“, „Ечемишка“ и „Топли дол“ на АМ „Хемус“. Инж. Пенчев обясни, че част по мерките по обезопасяването на съоръженията ще се предприемат веднага - чрез програмите за текущ ремонт. Това се отнася за тунелите, които нямат сериозни конструктивни нарушения и имат нужда от укрепване /торкретиране/ на армировката.

На тунелите, за които е необходимо укрепване на конструкцията, ще бъде направено обследване и паспортизация, която ще послужи на следващия етап за техническо задание на проекта. Съоръженията, които не са безопасни за шофьорите, ще бъдат затворени след предписанията на специалните междуведомствени групи с представители на министерство на транспорта и МВР, категоричен беше той.
 
След като завърши ремонтът на тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ и движението по нея бъде пуснато, ще започнат възстановителните дейности на тръбата за София като междувременно ще се търсят и допълнителни средства за това, каза инж. Пенчев. Той подчерта, че в агенцията и в пътния бранш работят много добри специалисти и благодари на служителите от пътните фирми, които за 5 денонощия и 24-часова работа са изпълнили необходимото, за да се пусне движението колкото се може по-бързо през „Ечемишка“. Нека не очерняме бранша, който през последните години построи нови пътища, тунели и мостове. Аз ще съм последният съдник на системата. Проблемът не е в хората, а по-скоро в липсата на средства, обобщи инж. Пенчев.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...