Menu
Max_Weber

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри Третата сесия на Междуправителствената Българо-Казахстанка комисия за икономическо сътрудничество

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри Третата сесия на Междуправителствената Българо-Казахстанка комисия за икономическо сътрудничество, която започна днес в София. Делегацията от Казахстан е водена от зам.-министърът на регионалното развитие Кайрат Абсаттаров.

При откриването на сесията министър Терзиева подчерта, че Българо-Казахстанска комисия за икономическо сътрудничество се свиква за пръв път след близо 10-годишно прекъсване. „Днешното заседание на Междуправителствената комисия е свидетелство за желанието ни да продължим разширяването на сътрудничеството между България и Казахстан в духа на съществуващите традиционно добри двустранни отношения“, посочи министър Терзиева. По думите й, днешната сесия е от особена важност за по-нататъшното развитие както на търговско-икономическите отношения, така и на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. „Българската страна оценява като изключително перспективно икономическото сътрудничество с Казахстан – страната с най-динамично развиващата се икономика в Централна Азия“, категорична бе Терзиева.


Министърът изтъкна, че двете държави са направили редица стъпки в посока на развитие на двустранните политически и икономически отношения, но счита, че състоянието на двустранното икономическо сътрудничество и търговия не отразява в достатъчна степен възможностите и интересите на двете страни. „Очаквам решенията от заседанието на Междуправителствената комисия да дадат тласък за неговото разширяване и развитие“, посочи тя.


В рамките на сесията бяха проведени разговори за изясняване на позициите и тестовете на двустранни документи в областта на правосъдието, транспорта, образованието, културата и спорта.


Министър Терзиева лансира възможността български компании с доказан авторитет и опит, да участват в програмата за строителство на Казахстан, като осигурят инженеринг, проектиране, дизайн и строителство в сферата на жилищното строителство, индустрията, водоснабдяването и канализацията. Коментирана бе и възможността България да увеличи износа си за Казахстан на редица стоки и услуги. Министър Терзиева коментира и възможността за развитие на туризма, чрез откриване на директни въздушни връзки между София, Варна, Бургас и Астана, Алмати, Атърау или Актау.


Паралелно със сесията на Междуправителствената комисия се проведе и работна среща на тема „Насърчаване на икономическото сътрудничество между България и Казахстан“ - съвместна инициатива на Министерството на регионалното развитие и Българската търговско-промишлена палата. В рамките на този форум представители на българския бизнес проведоха разговори за потенциални партньорства.
По време на срещата министър Терзиева посочи, че България, притежава редица предимства като бизнес дестинация, а именно макроикономическа и финансова стабилност, най-ниски данъци в Европейския съюз, квалифицирана работна ръка и най-ниски оперативни разходи за правене на бизнес в Европа.


Тя увери казахстанската страна, че българското правителство е готово да подкрепи всички взаимноизгодни българо-казахстански проекти и бизнес инициативи, които ще доведат до насърчаване на двустранните търговско-икономически отношения.


Министър Терзиева изрази увереност, че разговорите между двете делегации, по време на заседанията на Междуправителствената комисия и в рамките на бизнес-срещата ще бъдат ползотворни и ще допринесат за активизиране и задълбочаване на отношенията между двете държави.


Източник: Пресцентър Министерство на регионалното развитие

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...