Menu
Max_Weber

Инж. Чайков: По „Транзитни пътища V“ тази година стартираме тръжните процедури за рехабилитацията на над 270 км

През 2014 г. по програма „Транзитни пътища V“ ще стартират тръжните процедури за рехабилитацията на над 270 км, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков пред участниците в IX-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура България 2014“.

Индикативната стойност на всички проекти, които предстоят по програмата, е около 265 млн. лв. с ДДС.


От началото на годината досега са открити обществените поръчки за рехабилитацията на над 46 км от старите участъци от АМ „Тракия“. Те са при изхода на София и на територията на областите Пазарджик и Пловдив. Инвестицията индикативно е около 100 хил. лв. Критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта. Срокът за изпълнението на договора е до 18 месеца след подписването му с избрания изпълнител. Към строителите ще бъде поставено условието в петък и неделя следобед и в празнични дни да се осигурява нормална проходимост по ремонтираните автомагистрални участъци, за да не се затруднява трафикът.


Стартирана е и обществената поръчка за рехабилитацията на 20 км от път III-804 Поповица – Асеновград.


„Транзитни пътища V“ е ключова програма за АПИ и амбицията ни е да наваксаме закъснението в изпълнението й, натрупано в предходните години, подчерта инж. Чайков. Той посочи още, че в момента се работи по подготовката на „Транзитни пътища VI“, която ще бъде за 300 млн. евро. Тази година ще стартират тръжните процедури за проектиране на обектите.


Други ключови проекти на АПИ, за които предстои през следващите месеци да стартират тръжните процедури за избор на изпълнител, са проектите за изграждане на АМ Калотина - София, участък Калотина - СОП от км 1+000 до км 32+447,20 и модернизацията на път I-1 Мездра - Ботевград от км 161+367 до км 194+122.


През 2014 г. републиканската пътна мрежа ще се разшири с около 90 км, подчерта инж. Чайков. Ще приключи изграждането на 65 км от АМ „Марица“, близо 15 км от АМ „Струма“ – участъкът Сандански – Кулата, обходният път на Враца – 6,8 км, както и първият участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път, който е около 3 км.


Източник: Пресцентър АПИ

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...