Menu
Max_Weber

Министър Данаил Папазов: След 15 години въздушната връзка между България и Сърбия вече е възобновена

След 15 годишно прекъсване въздушната връзка между България и Сърбия вече е възобновена. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, днес на летище София по време на откриването на линията Белград – София. По думите му очакванията са до края на тази година над 30 000 души да се възползват от новата линия.

Министър Данаил Папазов каза още, че откриването на повече линии между страните на Балканите ще подобри връзките и ще доведе до по-голям обмен на бизнес пътувания и туристи. „Това е резултат от нашите усилия, насочени към постоянното увеличаване на пътниците и към привличането на все повече авиокомпании на българския пазар“, допълни той.


На журналистически въпрос, министър Папазов отговори, през миналата година летище София е обслужило рекордните над три милиона и половина пътници. Той допълни, че през първия месец на тази година софийското летище отчита ръст с 6,5% на обслужените пътници, а през месец февруари ръстът вече е 9%. „Това е една добра тенденция, която вярвам, че ръководството на летището ще запази до края на годината“, каза още министър Данаил Папазов.


Линията Белград – София се обслужва от самолети ATR 72 на авиокомпания Air Serbia. Полетите от и до Белград се изпълняват всеки ден от Терминал 2 – кацането е в 15:40 ч., а обратният полет за сръбската столица е в 16:10 ч.


По време на събитието стана ясно, че освен до Белград през тази година ще бъдат открити още две нови редовни линии от летище София. От средата на месец май Wizz Air ще лети два пъти седмично до Малмьо – Швеция, а през юни хърватската авиокомпания Dalmatian ще изпълнява редовни полети до Загреб.


На церемонията присъстваха министърът на транспорта на Република Сърбия Александър Антич, посланикът на Република България в Белград Ангел Димитров, посланикът на Република Сърбия в България Владимир Чургус, изпълнителният директор на летище София Христо Щерионов и търговският директор на Air Serbia Слободан Стаменкович.


Източник: Дирекция „Връзки с обществеността и протокол” Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...