Menu
Max_Weber

Зам.-министър Анна Янева връчи отличия в първи иновативни конкурси

Българските фирми имат добър иновационен потенциал, могат успешно да се конкурират и да излизат на пазара с нови продукти и услуги. Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева на церемония за връчване на отличията в първите конкурси на Съвета по иновации и енергийна ефективност при Българската търговско-промишлена палата - за най-успешна иновативна фирма и най-добър иновативен проект през 2013 г.

Резултатите от надпреварата доказват, че в лицето на правителството и Министерството на икономиката и енергетиката бизнесът има добри партньори и се прилагат съвместно все по-ефективни мерки за икономически растеж и конкурентоспособност. Това ще направи по-добър и животa на хората, каза още зам.-министър Янева. Тя поднесе първата награда за най-успешна иновативна фирма на представителите на компанията за производство на микрочипове "Мелексис България" ЕООД. Предприятието е въвело в експлоатация 8 нови проекта с приложение в автомобилния сектор. Зам.-министър Анна Янева поздрави от името на министър Драгомир Стойнев изпълнителния секретар на съвета инж. Любен Машкин за приноса му в развитието на промишлената енергетиката и енергийната ефективност и му връчи специалната награда.


Пилотното издание на конкурсите породи голям интерес сред българските фирми, което е ясен знак за важността на иновациите за икономиката, каза още зам.-министърът. Тази тема е във фокуса и на разработваната "Иновационна стратегия за интелигентна специализация". В бюджета за 2014 г. са предвидени 20 млн. лв. за развитие на иновациите, докато през 2013 г. за тази цел не бяха отделени никакви средства, припомни зам.-министър Янева. Тя съобщи, че още на 15 януари правителството отдели 10 млн. лв. за дейността на Националния иновационен фонд през 2014 г. Близо 6 млн. лв. от тях са предвидени за финансирането на нови проекти на българските фирми, 2 млн. лв. са за вече сключените договори по Шестата конкурсна сесия на фонда, а 1 млн.лв. - за участието на български фирми в международните програми ЕВРИКА и ЕВРОСТАРС. През февруари подписахме първия договор по програмата ЕВРОСТАРС с българската фирма "Ай Ен Джи Технолоджи", класирана в международна конкуренция с над 500 проекта, подчерта зам.-министър Янева.


Тя увери, че съвместно с бизнеса МИЕ работи по реализацията на още идеи като възстановяването на т. нар. "ваучерна схема", която е финансова схема за трансфер на знания към предприятията. Чрез нея държавата финансира помощта, която изследователски организации от ЕС оказват на малките и средните компании у нас. Насочили сме вниманието си и към насърчаването на студентски фирми, към финансиране пребиваването на представители на българския бизнес във високотехнологичен инкубатор в САЩ, към стимулиране участието на наши дружества в европейски технологични платформи и др., обобщи зам.-министърът. По нейните думи тези проекти са от ключово значение, за да се промени структурата на икономиката от преобладаващо ниско- и среднотехнологични дейности към високотехнологични сектори и интензивни на знание услуги.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...