Menu
Max_Weber

Драгомир Стойнев: Въпрос на мениджмънт и желание е дали ТЕЦ „Варна“ да работи, това зависи изцяло от частния инвеститор

Въпрос на мениджмънт и желание е дали ТЕЦ "Варна" да работи или да върви към закриване, зависи изцяло от частния инвеститор. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на блиц изслушването му  в енергийната комисия в Парламента.

Той акцентира, че е изключително важно работниците, както и синдикатите  да поискат от инвеститора равносметка, защо за този дълъг период, от както те са собственици в ТЕЦ "Варна", не са направени инвестиции за спазване на изискванията за чиста околна среда, централата не са изградили сероочистващи инсталации. Единствено  предприемачът е този, който е отговорен, както към държавата да спазва законодателството й така и пред хората, които работят в неговото предприятие, каза още министър Стойнев.


По повод искането от страна на собствениците на ТЕЦ "Варна" - чешкото дружество "ЧЕЗ" да има държавна гаранция при евентуална инвестиция от тяхна страна министър Стойнев припомни, че се прави всичко възможно  през 2015 г. да либерализираме пазара и предвид това е невъзможно да имаме нови дългосрочни договори за изпълнение. Всеки един инвеститор трябва на конкурентен принцип да се състезава с другите предприятия, допълни още министърът.


На въпрос за позицията на България за проекта "Южен поток", министър Стойнев увери, че всички министри през, чиито страни преминава газопровода са се обединили около тезата, че работата не трябва да спира, тъй като това е един важен стратегически проект за Европа. Газопроводът е от съществено значение за сигурността на доставките на природен газ за страната, каза още Стойнев. Дадохме мандат на Европейската комисия в преговорите с Русия, защото искаме проектът "Южен поток" да се реализира, като всички страни, през които преминава, получат разрешителни, а не всяка да води отделни преговори. Италия, Австрия, Унгария, Словения, Гърция и Хърватия - всички тези държави настояват за сигурност на енергийните доставки на природен газ, защото без нея не бихме могли да говорим за конкурентоспособна икономика, категоричен бе министърът.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...