Menu
Max_Weber

ПЕТЪР ЧОБАНОВ: НАБЛЮДАВА СЕ УСПОКОЕНИЕ НА БИЗНЕССРЕДАТА

Малко по-малко от една година след започването на работата на правителството се наблюдава известно успокоение на бизнессредата, което идва от по-различно отношение на приходната администрация към компаниите. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция във Велико Търново, където бяха представени новите продукти на Българската банка за развитие (ББР) пред фирмите от региона.

Чобанов допълни, че по време на срещата представителите на бизнеса са споделили, че има много добра комуникация със самата приходна администрация и тя откликва на техните проблеми. Министърът на финансите уточни, че в момента се работи по намаляването на 138 административни режима, а от средата на 2013 г. е започнало и ритмичното възстановяване на ДДС, което доведе до повече оборотни средства и възможности за развитие на бизнеса. Той отново припомни, че през декември 2013 г. е възстановен ДДС в размер от 542 млн. лв., което е с около 300 млн. лв. повече в сравнение с декември 2012 година.

Министърът на финансите съобщи още, че Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ ще бъде продължена и през следващите година, като за 2015 г. е отделен отново ресурс от 300 млн. лв. за общински проекти. Чобанов смята, че чрез изпълнението на проектите през тази година ще бъдат открити над 20 000 нови работни места, които ще бъдат разпределени в цялата страна. Чрез средствата, които се предоставят на общините, ще бъдат намалени и регионалните различия и ще бъде подобрено качеството на живот на гражданите. През последните 4 години средствата за капиталови разходи на местните власти са били общо 300 млн. лв., а в бюджет 2014 г. само в рамките на една година се предоставя такъв ресурс, припомни Чобанов. Във фокуса на правителството са и общините, които например само през 2015 г. ще получат с около 100 млн. лв. повече под формата на изравнителна субсидия, капиталова субсидия, както и средства за общински пътища и субсидия за снегопочистване.

Сред приоритетите на правителството са инвестициите, по-дорото образование и по-добрата социална политика, които да доведат до растеж на икономиката. Министърът на финансите коментира и прогнозата за растежа, която е заложена в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 година. Той заяви, че се наблюдава увеличаване на вътрешните инвестиции на бизнеса, което се подпомага и от намалението на административната тежест и създаването на равнопоставеност на фирмите. Министър Чобанов допълни, че ако бизнесът създава по-голяма сигурност за хората и работни места, се очаква да нарасне и потреблението, за което важно значение ще изиграе и социалната политика, която се фокусира върху най-уязвимите групи. Прогнозата от 2,1% ръст на БВП, която някои обявяват за нереалистична, зависи както от правителството, така и от бизнеса. „Това не е огромно число, тъй като бяхме свикнали през последните години на ръст от 1% от БВП“, коментира още Чобанов.

По отношение на изравняването на пенсионната възраст на мъжете и жените, Чобанов уточни, че хоризонтът за изпълнението на тази мярка остава след 2021 година. Той припомни, че това е препоръка на Европейската комисия, която е валидна за всички страни в Европейския съюз, а не само за България. Кога ще бъде изравнена възрастта ще бъде решено след една широка обществена дискусия, в която ще бъдат включени бизнесът, синдикатите и гражданите. Министърът коментира, че „Европейските изисквания са важни за нас, но и българските граждани са важни“, като до приемането на бюджета за следващата година ще има яснота как ще изглежда пенсионната реформа. „Целта ни е да няма стресови ситуации като при приемането на предишната пенсионна рефиорма, когато много бързо се взеха решения за увеличаването на пенсионната възраст“, уточни още Чобанов.

Чобанов коментира още, че интересът към новите продукти на ББР е много голям, което се вижда и от присъствието на бизнеса при представянето им. Министърът на финансите допълни, че банката адресира слабости и пазарни ниши, които другите финансови институции не обхващат поради една или друга причина.

Източник: ДИРЕКЦИЯ "ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА И ПРОТОКОЛ" МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...