Menu
Max_Weber

Румен Гечев: С приетия закон възстановяваме баланса на интересите между кредитодателите и кредитополучателите

Една от основните цели на поправките в Закона за потребителския кредит е да бъде хармонизирана българската среда и практика с тази на ЕС. Въвеждаме пазарно начало на формирането на лихвата такава, каквато е практиката в ЕС. Това обяви Румен Гечев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм в НС, пред журналисти в парламента. По думите му няма да може вече да се определя лихвата със задна дата, а според пазарен индекс и комбинация от индекси, както е заложено в закона. 

Според него второто важно нещо е, че не се допуска изискването да се плащат банкови такси за една и съща услуга и се редуцира броят на услугите, които подлежат на таксуване от страна на банките. „На трето място, днес беше направена и гласувана една редакционна промяна, според която при потребителски и ипотечен кредит българските граждани, които са теглили такъв, даже и в предишен период, ще могат да се възползват от предимствата на новия закон и евентуално да потърсят възможности за по-евтино рефинансиране на своите кредити”, каза той. По неговите думи с тези основни промени в закона се създава една европейска по-силна конкурентна среда, която ще доведе до по-добро качество на банковите услуги и при други равни условия ще стимулира движението на лихвите надолу. „Регулациите и законите не влияят пряко върху лихвите, а върху условията, при които се формират те. С приемането на този закон ние постигаме нещо изключително важно – възстановяване на баланса на интересите между кредитодателите и кредитополучателите”, категоричен е Румен Гечев.

Жельо Бойчев: Следващата ни стъпка са промени в Закона за за частните съдебни изпълнители и ГПК

Това Народно събрание показа, че поставяйки от една страна интереса на хората и от другата страна интересите на финансовите институции, ние категорично застанахме на страната на хората - ангажимент, който бяхме обещали. Това заяви Жельо Бойчев, народен представител от ПГ на КБ и член на Комисия по икономическата политика и туризъм в НС, пред журналисти в парламента. Той допълни, че от тук нататък КБ ще има инициативи и в посока уреждане на поредицата взаимоотношения, които касаят Закона за частните съдебни изпълнители, Гражданско-процесуалния кодекс, предвид цялото изпълнително производство. По темата за промените в Закона за частните съдебни изпълнители Бойчев обясни, че вече има един внесен законопроект на КБ и е минало  едно обществено обсъждане за евентуални промени в Гражданско-процесуалния кодекс. „Двете неща ще ги гледаме заедно. Ще бъдат коментирани всички въпроси, които стоят пред българските граждани, включително и този проблем, когато едно тяхно задължение стане необслужваемо  и се прехвърля на едни фирми, които да започват изпълнителни производства и сме свидетели на човешки трагедии как ви влизат в дома им. Искаме целия този процес на изпълнително производство да бъде преразгледан, така че българските граждани да имат нужните механизми да бъдат защитени”, заключи Жельо Бойчев.

Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...