Menu
Max_Weber

Георги Найденов пред „Денят On Air”: Скептичен съм за очакван ръст в икономиката от над 2 %

Икономистът Георги Найденов, зам. председател на НДСВ, е скептичен за изпълнението на новата прогноза на финансовото министерство, според която БВП за 2014 ще достигне 2.1% вместо очакваните 1.8% преди това.

В предаването „Денят On Air” с Веселин Дремджиев Найденов посочи, че не вижда откъде ще дойде този ръст. Той се мотивира като посочи, че за първото тримесечие на 2014 дефлацията в България е най-голяма сред страните в ЕС и достига нива от 2.1%. Безработицата в последните три месеца на 2013 остана на относително стабилни нива, но спрямо същия период на 2012 броят на безработните се е увеличил с най- малко 20 хиляди души, а от началото на 2014 липсват и чуждестранни инвестиции, коментира още икономистът. Той допълни, че на фона свитото потребление и увеличаване на спестяванията на домакинствата, единственият вариант за постигане на споменатия ръст е, чрез теглене на нови заеми и увеличаване на публичните разходи.

Найденов за пореден път посочи, вместо да се възражда плановата икономика с идеи за съживяване на предприятия като „Химко”, които отдавана не са конкурентни, трябва да се мисли за инвестиции в иновативни компании.

Гледайте видеото на: http://bgonair.bg/denqt-on-air/2014-04-05/ochakvaniyat-rast-ot-21-mozhe-da-doyde-samo-ot-novi-zaemi-smyata-ikonomist

Източник: Пресцентър НДСВ

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...