Menu
Max_Weber

Драгомир Стойнев: Всеки, който спазва българското законодателство, ще получи пълната подкрепа на правителството

"Не говорим за война с електроразпределителните дружества, а за спазване на законите в България. Искам чуждите инвеститори да работят така, както в собствените си държави и да уважават българските граждани. Всеки, който спазва българското законодателство, ще получи пълната подкрепа на правителството." Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването "Панорама" по Българска национална телевизия (БНТ).

"В момента поправяме грешно взети решения от миналото", така той коментира присъединените 800 мегавата ВЕИ при предишното управление. Това са приблизително 700% повече за два месеца. Министър Стойнев бе категоричен, че с въведената от сегашното правителството 20% такса за производителите на енергия от слънце и вятър, са спестени десетки милиони на  българското общество. "Преди два дни ЕК обяви тази политика за правилна", каза още икономическият министър.

По отношение създалата се политическа обстановка в Украйна, министър Стойнев заяви, че България като държава членка на Европейския съюз и НАТО, ще подкрепи тяхната политика и добави: "Европа е базирана на солидарността и не бих искал да има дефицит на солидарност по отношение на Русия и зависимите държави от нея". По думите на министър Стойнев бъдещи санкции от страна на ЕС биха имали отражение върху българската икономика.  "България тръгна по пътя на икономическия растеж. За 4-то тримесечие имаме ръст от 1,6%", каза още той и даде за пример и положителната тенденция в преките чуждестранни инвестиции за 2013 г. и ръстa от 6,5%  на промишленото производство за последните шест месеца.

"От момента, в който встъпих в длъжност като министър на икономиката и енергетиката, започнахме конкретни действия за диверсификация на енергийните източници, защото това означава сигурност за страната".  Това заяви министър Драгомир Стойнев и припомни сключения договор за доставка на природен газ с консорциума "Шах Дениз 2" на стойност 1 милиард кубически метра, както и подписания меморандум между България и Турция за изграждане на междусистемна газова връзка. Приоритетен проект за България е "Южен поток", който ще допринесе за сигурността на доставките на природен газ за страната, а и за Югоизточна Европа. Министър Стойнев заяви, че разговорите с ЕК по газопровода никога не са прекратявани. Той припомни, че за проекта "Южен поток"  България няма да дава никакви средства, а ще осигури 5000 работни места, сигурни доходи за българските граждани, увеличаване на тяхната покупателна способност и социална защита. Министър Стойнев определи критиките към проекта в Брюксел като резултат от надделяващата политика на Европейската народна партия, която би могла да попречи на реализацията на "Южен поток".

На въпрос за приватизацията на комбината "Химко", министър Стойнев бе категоричен, че правителството има за цел да насърчава инвестициите в индустрията. "Има проявен инвеститорки интерес към "Химко" и търсене на произвежданата от него продукция. Средствата за комбината отново ще се върнат в държавата в предприятия като НЕК, НАП и Булгаргаз".

Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...