Menu
Max_Weber

Явор Куюмджиев: Ще направим всичко възможно АЕЦ "Белене" да се осъществи

АЕЦ "Белене" е реален проект и ние ще направим всичко възможно той да се осъществи. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев.

Той обясни, че България е държава, която има ниско потребление на електроенергия, почти никаква индустрия, бедно население, което потребява малко, няма развито селско стопанство и достатъчно електромобили, които ще се наложи да въведем до 2030 г. "Ако искаме да останем такава държава, можем и по-назад да се върнем. Мисля си обаче, че ние трябва да сме страна, която се развива и ако искаме това да стане, на нас ни трябва електричество", категоричен бе депутатът. Той подчерта, че БСП е единствената партия за последните 25 години, която категорично е подкрепяла българската енергетика и ще продължи да го прави, а ГЕРБ са тези, които са спрели проекта.  "Не знам на някой да му е ясна позицията на ГЕРБ, по който и да било въпрос. Независимо дали в управление или в опозиция те си менят становището през няколко часа", коментира народният представител. Той припомни, че в интервю от април месец 2012 г. Борисов е обяснил колко е важен "Белене" за България, а няколко месеца в друга медия той е казал "Не, не и не". "Малко след това те прекратиха прекратиха проекта. Това е абсолютно несериозно", каза още той.  Зам.-председателят на енергийната комисия обясни, че с 83 гласа в НС трудно се стартира нещо, ДПС е против проекта в момента и го подкрепя само Атака. "С гласовете на "Атака" имаме общо 106.  Със 106 гласа как може НС да вземе решение? Когато ставаше въпрос за цигарите 93 човека от ГЕРБ гласуваха, за да си направят ПР, но когато става въпрос за нещо важно ги няма", каза още Куюмджиев. 

Има два проблема пред "Белене", които трябва да бъдат решени

По думите му пред "Белене" има два основни проблема:  липсата на инвеститор, защото държавата не може да си позволи да изхарчи няколко милиарда лева, за да го довърши; икономически и технически анализ, който в момента се изготвя, не от консултантите, за които са се платили милиони, а от български специалисти. Той обясни, че направата на този анализ изисква време, защото става въпрос за проект, в който са вложени много средства. По думите му при посещението му вчера в Белене е станало ясно, че един от основните проблеми е, че ГЕРБ са сключили договори за изкупуване на старото оборудване, което също трябва да се подложи на анализ.

Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...