Menu
Max_Weber

Сергей Станишев: Приоритетите в платформите на КНСБ, ПЕС и БСП съвпадат

По покана на КНСБ в парламента се проведе среща на синдикатите с представители на БСП, начело с председателя на партията и президент на ПЕС Сергей Станишев. „Срещата бе свързана с нашата предизборна платформа за европейските избори и манифеста на КНСБ. Това, което мога да кажа, е, че констатирахме един много добър диалог праз последните месеци.

Най-яркият израз на този диалог бяха нещата, които залегнаха в бюджета за 2014 година, тъй като можем да кажем с достатъчно самочувствие, че две трети от очакванията на българските синдикати в бюджетната дискусия всъщност се реализираха”, заяви след срещата Станишев. По думите му всичко това показва добро сътрудничество, което е констатирано и от представителите на КБ в социалната комисия и в парламентарната група. „В крайна сметка всичко е политика, в това число и синдикалната дейност, защото и в манифеста на КНСБ, и в платформата на ПЕС, и в тази на БСП има огромно съвпадение на приоритетите и вижданията, защото сме убедени, че неолибералният модел, който доминираше и философски, и икономически, и политически на европейско ниво чрез ЕНП, е изчерпан и докара Европа в по-голяма криза”, каза още лидерът на социалистите. По думите му е нараснала бедността, безработицата е станала невъобразима, различията между страните – също. „В крайна сметка няма икономически растеж. Този модел трябва да бъде сменен чрез нова визия за Европа. Дали това ще се случи -  зависи от политическите резултати на тези избори, а алтернативата на този начин на управление на Европа и на България са социалистите”, категоричен бе Станишев.

Борисов и Найденов да дадат аргументи защо се е налагало по европрограми да се купуват яхти

На въпрос за спирането на пари по европрограми Станишев отговори, че заради огромни пропуски и нарушения в предишния мандат е наложена санкция, която изисква реакция от българската страна. По думите му се търси решение и механизъм по отношение на тези, които не са нарушавали правилата  и възможност те да обжалват съответното  решение и то да бъде коригирано. „Ще бъда много признателен, ако г-н Борисов, като тогавашен министър-председател, г-н Найденов, като министър на земеделието в посочения период, за който към България има претенции, да помогнат на правителството да защити българския интерес. Да обяснят и дадат аргументи защо се е налагало по европейски програми да се купуват яхти и други неща, за да се стигне до подобна санкция”, каза още Станишев. Той попита дали именно в скъпите яхти и коли се изразява подкрепата за българските земеделски производители.

Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...