Menu
Max_Weber

Министър Терзиева: Рехабилитация и ремонт на 1500 км пътища тази година

Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа от ноември до края на март струва 44,5 млн. лв. Спестените средства са 15,5 млн. лв., при предвидени 60 млн. лв.

Това стана ясно по време на пресконференцията на министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева за представяне на резултатите от поддържането на републиканските пътища през изминалия зимен сезон. На част от пътноподдържащите фирми са наложени санкции на обща стойност 100 776 лв. с ДДС.

Министърът благодари на „Пътна полиция“, с чиито екипи през зимните месеци АПИ работи в много добра координация и сътрудничество.
За подобряване състоянието на пътната мрежа през следващите месеци от бюджета на АПИ ще се инвестират 31,5 млн. лв. – 15,5 млн. от спестяванията от зимно поддържане и 16 млн. лв. от бюджета на АПИ за текущ ремонт и поддържане, информира Терзиева.

Спестените от зимно поддържане средства ще бъдат насочени за стартиране на превантивен ремонт на 230 км второкласни и третокласни пътища – участъци, които не са ремонтирани от години и са в лошо състояние. „Започваме поетапното ремонтираме на тези компрометирани участъци от републиканската пътна мрежа като поредна стъпка в изпълнението на новата политика на правителството за подобряване на състоянието на второкласните и третокласни пътища“, каза Терзиева.

На места ремонтните дейности вече са стартирани. Преди дни започна ремонтът на общо 17 км третокласна пътна мрежа в община Стрелча. Това са участъци от пътя Копривщица – Стрелча, който осигурява връзката с подбалканския път София – Бургас, както от пътя Стрелча - Пазарджик. На отсечките не е извършван основен ремонт от близо 50 години. Усилено се работи и на кръговото кръстовище на път ІІ-13 в гр. Кнежа. През следващите седмици ще започне и ремонтът на 4 кръстовища по направлението Слънчев бряг – Бургас. Целта е строителните работи да завършат преди началото на активния туристически сезон – да се облекчи трафикът и да се преминава безопасно през кръговите кръстовища, заяви още министърът.

16 млн. лв. от бюджета на АПИ, от програмата за текущ ремонт и поддържане, ще бъдат използвани за изкърпване на пътната насталка. Предвидените средства за месец април са 6 млн. лв., а за месец май – 10 млн. лв. Според Терзиева приоритетно ще се изкърпват най-натоварените направления – автомагистралите, първокласните и второкласните пътни участъци. Целта е до средата на месец юни, преди старта на активния туристически сезон, да приключи изкърпването по най-натоварените направления и пътищата водещи към черноморските и планинските курорти, подчерта министърът.

Десислава Терзиева обобщи, че през новия строителен сезон продължава и ще стартира рехабилитацията и превантивния ремонта на близо 1 500 км републикански пътища.

Общо по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, се рехабилитират около 150 км.
По програма „Транзитни пътища V“ тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища. В края на лятото ще започне рехабилитацията на около 50 км от старите участъци на АМ „Тракия“ на изхода на София и в близост до Пловдив и Пазарджик. Ще се стартират и рехабилитациите на още 220 км.

Вече започна изпълнението и на част от проектите по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. С осигурените над 50 млн. лв. тази година ще завърши ремонта на над 270 км второкласни и третокласни пътни участъци, които не са ремонтирани от години и са в изключително лошо състояние.

В края на пресконференцията министър Терзиева призова шофьорите да проявяват търпение и разбиране към извършваните ремонти, да шофират безопасно, като спазват ограниченията и указанията на контролните органи. Целта на ремонтите е да имаме по-качествени и безопасни пътища, завърши регионалният министър.

Източник: Пресцентър МРР

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...