Menu
Max_Weber

Министър Вигенин обсъди с туристическия бранш във Варна възможностите за сътрудничество

Увеличаване на туристическия поток и привличане на инвеститори са сред основните приоритети във външната политика на правителството. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин на среща във Варна с представители на туристическия бранш.

Сред дискутираните теми бяха конкретни предложения на туристическите организации за сътрудничество с държавните институции, подобряване на консулските услуги и възможностите за облекчаване издаване на визи при туристическите пътувания.

„Приоритетно внимание се отделя на създаването на облекчения за издаването на визи на туристи от Русия, Украйна, Беларус и Молдова и Турция. Още от края на 2013 г. и началото на 2014 г. на консулските ни служби са дадени указания за допълнителни облекчения при издаването на визи при туристическите пътувания за гражданите на тези държави”, посочи той.

На срещата беше засегната също темата за подобряването на консулските услуги за граждани, което е от ключово значение на туристическия бизнес. „Нашата цел е да подобрим цялостната среда на базата на натрупания анализ и негативен опит от минали години”, отбеляза министър Кристиан Вигенин, като допълни, че в тясно сътрудничество с Министерството на икономиката и енергетиката е договорено финансово подпомагане за изпращане на допълнителни 60 консулски служители в Русия, Беларус, Украйна и Молдова по време на активния летен сезон.

В разговора участваха представители на Съюза на екскурзоводите в България, Летище Варна, Варненска туристическа камара, Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, както и представители на специализирани средни и висши училища. В дискусията се включиха още Григор Порожанов, директор на дирекция „Външноикономически отношения”, и Раковски Лашев, директор на дирекция „Консулски отношения” в МВнР.

В рамките на посещението си във Варна Кристиан Вигенин се срещна и с областния управител Иван Великов. Двамата обсъдиха реализираните проекти на областната управа и засилването на икономическите връзки между побратимените градове Варна и Одеса в Украйна.

С министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов министър Кристиан Вигенин участва в официалния старт на изграждането на Брегови център за управление и информационно обслужване на корабоплаването в гр. Варна по проект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, финансиран със средства на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007–2013 г.

Източник: Пресцентър Министерство на външните работи

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...