Menu
Max_Weber

Драгомир Стойнев: "Южен поток" е стратегически за България проект, намерението на правителството е да започнат строителни дейности още тази година

"Южен поток" е стратегически, приоритетен проект за България и намерението на нашето правителство е да започнаем строителни дейности още тази година. Той ще бъде реално един от основните стимули за икономически растеж през 2014 с очакван ръст от над 2%, както и 5 хиляди нови работни места. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в МИЕ. Той обясни, че чрез проекта "Южен поток" страната ни предприе конкретни действия за диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ.

Стойнев поясни, че е участвал в два конферентни разговора с еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, в рамките на които е обсъдена ситуацията относно бъдещите действия по проекта "Южен поток" и газовите доставки. Ако Европейската комисия вземе решение за спиране на проекта за газопровода "Южен поток", България ще предяви иск за финансови компенсации и ще настоява да бъдат платени всички пропуснати ползи за нас, посочи министър Стойнев и допълни, че решение  за спиране на газопровода е много вероятно, ако ЕНП получи мнозинство в следващия Европейски парламент. "Страната ни е член на Европейския съюз и спазва европейските правила, но най-важен остава националният интерес", категоричен бе Стойнев.

Като друга конкретна стъпка за реална диверсификация министърът посочи ускоряването на работата по изграждането на междусистемните газови връзки със съседните ни страни и подчерта, че през последните четири години не е имало напредък по тях.

По повод либерализирането на енергийния пазар през 2015 г. Стойнев обясни, че това е важна стъпка за енергетиката на България,  но трудно може да се либерализира една система, когато има дългосрочни договори, не само с големите централи, но и с производителите на енергия от  възобновяемите източници.

Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...