Menu
Max_Weber

Петър Чобанов: Публичната инвестиционна програма е най-голямата за заетост на правителството

„Искам икономиката да заработи още по-добре. Това ще стане, като продължаваме да подобряваме бизнес средата и да облекчаваме административната тежест. Трябва да се вдъхне по-голяма увереност на хората.“ Това заявява министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за в. „Преса“.

„В първата ни финансова година, макар да я започнахме от средата, успяхме да постигнем много неща“, е рекапитулацията на финансовия министър. Вследствие на предприетите мерки за няколко месеца бяха събрани повече приходи и 2013-та година беше приключена с под 2% дефицит. Данните за изпълнението на бюджета за март все още се доуточняват, но според Чобанов дефицитът ще е близък до нивото му през миналата година, защото влияние все още му оказва предишното неритмично възстановяване на ДДС.

„Емисията, която подготвяме, ще е навън, за да не се натоварва вътрешния пазар и за да може с парите на трезорите да се кредитират българските фирми“, уточнява министър Чобанов и допълва: „А на въпроса кой ще плаща, отговорът е – икономическото развитие“. По думите му нарастването на икономиката ще спомогне към 2017 г. държавният дълг да е близък до 20% от БВП и да намалее спрямо годините преди това. „Тази година ще платим 3 млрд. лв. стар дълг и така няма да има съществено натрупване на нови борчове, а и фискалният резерв няма да намалее“, категоричен е той.

На въпрос, свързан с опасността държавата да бъде „опоскана“ предизборно, Петър Чобанов поканва всички заинтересовани да следят допълнителните разходи през следващия месец. Той е убеден, че такава опасност не съществува – „Бюджетът и разходите не могат да се нарекат предизборни. В няколко поредни години сме с условия на избори и ако трябваше политиката да е предизборна, дефицитът щеше да бъде постоянно на ниво от 2%.“. Министърът опровергава опасенията още и с аргумента, че в бюджетната прогноза за следващите години е заложено постепенно намаляване на бюджетния дефицит.

По отношение на данъчната система финансовият министър е на мнение, че плоският данък е необходим на икономики като българската, защото той съответства на нашата догонваща икономическа система и е необходимо да бъде запазен. Според министър Чобанов за системата е важно да се продължи с мерките за събираемост и според това колко приходи постъпват като цяло, ще стане ясно какви разходи можем да си позволим. „След време, когато жизненият стандарт се повиши и достигнем европейските нива, може да се мисли за въвеждане на прогресивно облагане“, е позицията на министърът на финансите.

„Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ е най-голямата програма на правителството, осигуряваща заетост – очакванията само за проектите на общините да се намери работа за над 20 000 души. Догодина планираме още 300 млн. лв. за общините“, подчертава министърът. Той уточнява, че вече има 21 започнати проекта в 19 общини, има изтеглени 30% аванси и дори един приключил проект. „България стои на картата на Европа като стабилна държава, която има добри публични финанси. Създаваме възможности за растеж.“, казва в заключение министърът на финансите Петър Чобанов.

Източник: Пресслужба Министерство на финансите

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...