Menu
Max_Weber

Красин Димитров: България е на второ място в Европа и на пето в света в класацията на най-привлекателните аутсорсинг дестинации

Страната ни притежава редица предимства, които я правят привлекателна за чуждестранните инвеститори в сектора на Информационните и комуникационни технологии - добре образовани млади хора, високите езикови умения на специалистите, както и конкурентните разходи.

За това свидетелства и добрият рейтинг, който България има по няколко международни индекса, които отразяват състоянието на ИТ индустрията и аутсорсинга в света. Страната ни се нарежда на второ място в Европа и на пето в света в класацията на най-привлекателните аутсорсинг дестинации. Друг индекс, който оценява доколко атрактивна е дадена държава като потенциална дестинация за изнасяне на дейности, е от последното изследване на The A.T. Kearney Global Services Location Index™, където България заема 17-о място. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на третата годишна кръгла маса "Сътрудничеството между ИКТ бизнеса и държавата за успешен ИКТ износ". Форумът се организира със съдействието на Министерство на икономиката и енергетиката, а участие в него взеха и Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции и Евгений Иванов, изп. директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

ИТ секторът в България е една от малкото индустрии, останали почти незасегнати от икономическата криза. Той е единственият сектор, в който няма безработица и наличната квалифицирана работна сила веднага се поема от бизнеса. Той осигурява работа на близо 40 хил. души и има значителен потенциал за генериране на заетост, иновации и експортно ориентиран растеж. Показателен е фактът, че българският износ на информационни и комуникационни технологии бележи ръст за поредна година, като очакванията за 2014 година са за около 20% ръст в целия сектор "Телекомуникации, софтуер и аутсортинг" на бизнес-процеси.

Правителството ще продължи да работи активно и за ефективната реализация на основните си приоритети, сред които сътрудничеството между държавата и бизнеса, насърчаването на българския износ и подобряването на инвестиционния климат в страната, сподели с участниците зам.-министър Красин Димитров. Държавата трябва да осигури законовата рамка, в която бизнесът да работи и създава своя продукт. Тя също така може да съдейства в сформирането на продуктовата гама и услугите в ИКТ сектора.

Всички тези данни разкриват потенциала на тази индустрия в България, а стремежът на правителството е постоянно и интензивно развитие на ИКТ сектора като двигател, генериращ реален икономически растеж. Затова Министерството на икономиката и енергетиката е готово да продължи диалога и съвместната работа с бизнес средите за насърчаване на ИТ сектора у нас и повишаване на българския ИКТ износ, допълни още заместник-министър Димитров.

Заедно със съществуващия бизнес инкубатор и акселератор за фирми в сектора работим по създаване на финансови, инвестиционни фондове, които да работят със стартиращи нови предприятия. Това, което в момента липса на сектора, е достъп до финансиране. Затова и правителство за пръв път е разработило чрез Българската банка за развитие инструменти за предекспортно и следекспортно финансиране. Заедно с Българската агенция за експортно застраховане и ББР можем да разработим специфичен финансов инструмент, който да огговаря на нуждите на ИКТ сектора, подчерта зам.-министър Красин Димитров.

Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...