Menu
Max_Weber

Министър Вигенин: Няма да има отлив на руски туристи от България

Няма основание да смятаме, че през предстоящия летен сезон ще има отлив на руски туристи от България. Разчитаме страната ни да привлече и повече украински. Това заяви министър Кристиан Вигенин в Бургас, където се срещна с представители на туристическия бранш. Той увери, че МВнР е свършило огромна част от това, което може, за да увеличи туристическия поток.

По време на срещата, министър Вигенин запозна представителите на бранша с нововъведените облекчения за издаване на туристически визи, инициирани от министерството. На консулските ни служби са дадени указания, свързани с по-лесното и бързо издаване на визи за туристическите пътувания на граждани от Руската федерация, Беларус, Молдова и Украйна, както и от Република Турция, каза той. Преустановена е практиката на целенасочено пренасочване на туристи към изнесените визови центрове, която досега е оскъпявала и забавяла процедурата.

Външният министър отбеляза и факта, че чуждите граждани, които вече са посещавали страната ни с цел туризъм и използвали правомерно предишните си визи, могат да се завърнат в България много по-лесно. Нещо, което касае пряко Бургас – руските граждани със собственост тук, ще могат многократно да се завръщат със семействата си. Създаден е и механизъм, който да насърчава новите кандидати за визи да кандидатстват и за дългосрочни – с цел да се връщат през следващите зимни и летни туристически сезони, добави Кристиан Вигенин.

Относно броя на издадените визи, той отбеляза, че макар през първите два месеца да е имало спад спрямо 2013 г., към момента вече има подобрение. „Протича анализ на данните, които получаваме от Украйна. Икономическата ситуацията в страната се влошава, но се надяваме отливът на туристи от Крим, да ги изпрати в България“, заяви той. „Заедно с Министерство на икономиката и енергетиката усърдно работим за рекламата на българския туризъм и съм по-скоро оптимист“, заяви външният министър.

В срещата участваха още Григор Порожанов, директор на дирекция „Външноикономически отношения“ към МВнР, Раковски Лашев, директор на дирекция „Консулски отношения“ и  областният управител на Бургас Павел Маринов.

Източник: Министерство на външните работи

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...