Menu
Max_Weber

Интервю

Георги Първанов: ДПС преядоха с власт

Георги Първанов е председател на политическа партия "Алтернатива за българско Възраждане". Президент на Република България в периода 2002-2012 година. Георги Първанов в ексклузивно интервю за www.eurobulgaria.net.

 - Г-н Първанов, 10 години бяхте президент на Република България. Кое е най-сериозното Ви постижение за този период като държавен глава, според вас?

- От гледна точка на историческия процес, може би най-значимото постижение е подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Искам да подчертая, че това е най-справедливия договор, който държавата ни е парафирала след Освобождението досега. Но има и много факти, които на пръв поглед остават под повърхността, но оставиха у мен много трайни следи. Сред тях е визитата ми в Либия, когато трябваше да проведа тежки, но слава Богу успешни разговори с Муамар Кадафи. Щастлив съм, че успяхме да спасим медицинските ни сестри, които припомням, че бяха осъдени и лежаха в затвор. Спомням си и едно посещение в Молдова, когато бяхме в едно село, носещо характерното име Твърдица. След края на спектакъла на местния художествен състав всички заедно запяха „Де е България”. Няма да забравя просълзените хора, които с умиление се спомняха за родината, докато редяха думите, написани от Иван Вазов.

Адриана Сукова-Тошева: От гласовете ни зависи в каква Европа ще живеем

- Г-жо Тошева, България вече 7 години е пълноправен член на Европейския съюз. Разбрахме ли за това време значението на изборите за Европарламент?
- След присъединяването на България към ЕС, на 25 май предстои провеждането на едва вторите избори съгласно Договора от Лисабон, който влезе в сила от 1 декември 2009 година. С този договор ролята на ЕП за приемане на европейските закони се разшири значително – от 44 сфери, в които евродепутатите бяха равноправни законотворци с представителите на страните членки в Съвета, сега тези сфери са 85.

Сидеров пред ПИК: Поведението на Плевнелиев е недопустимо за държавен глава

 - Г-н Сидеров, как ще коментирате твърдението на президента, че правителството го бойкотира?
- В последната година самият Плевнелиев води политика на бойкот, тъй като на практика бламира правителството още по време на протестите, които се състояха през миналата година, и които бяха организирани и финансирани от близки до него кръгове.

Директорът на МВР – Пловдив Пламен Узунов: Работата ми носи удовлетворение

- Г-н Узунов, като безпорен професионалист ви определят хората, които познават вашата работа. Какво още обаче искате да знаят за вас?


- Моята професионална кариера не е тайна за никого. През годините съм работил с изключителни специалисти, които ми дадоха много. Затова и аз искам да предам опита и познанията си на колегите, които идват след мен.

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...