Menu
Max_Weber

Георги Първанов: ДПС преядоха с власт

Георги Първанов е председател на политическа партия "Алтернатива за българско Възраждане". Президент на Република България в периода 2002-2012 година. Георги Първанов в ексклузивно интервю за www.eurobulgaria.net.

 - Г-н Първанов, 10 години бяхте президент на Република България. Кое е най-сериозното Ви постижение за този период като държавен глава, според вас?

- От гледна точка на историческия процес, може би най-значимото постижение е подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Искам да подчертая, че това е най-справедливия договор, който държавата ни е парафирала след Освобождението досега. Но има и много факти, които на пръв поглед остават под повърхността, но оставиха у мен много трайни следи. Сред тях е визитата ми в Либия, когато трябваше да проведа тежки, но слава Богу успешни разговори с Муамар Кадафи. Щастлив съм, че успяхме да спасим медицинските ни сестри, които припомням, че бяха осъдени и лежаха в затвор. Спомням си и едно посещение в Молдова, когато бяхме в едно село, носещо характерното име Твърдица. След края на спектакъла на местния художествен състав всички заедно запяха „Де е България”. Няма да забравя просълзените хора, които с умиление се спомняха за родината, докато редяха думите, написани от Иван Вазов.

- От какво управление се нуждае страната ни в настоящия етап?

- Много е важно бъдещият премиер да бъден силен като характер, да може да взима решения и да отстоява позицията си. Освен това следващият министър-председател трябва да бъде добре приет от хората, да умее да обяснява действията си и защо се налага определено решение. Трябва да се промени моделът на българската икономика. Това е най-важната и първостепенна задача, която е залегнала в платформата на АБВ. Стига сме изнасяли суровини, стига сме работили на парче! Трябва да се проведе социална политика, която да премахне натрупаните с годините несъответствия в обществото. Стигна се до нетърпимост, ситуацията е взривоопасна и спешно трябва да се направят промени.

- Защо се дистанцирате от ДПС, при положение, че бяхте избран за президент с техните гласове?

- Благодарен съм за подкрепата на всички, които гласуваха за мен. Ще припомня, че през 2001-ва година имах предимство още на първия тур. Тогава ДПС имаха друг кандидат, а след това ме подкрепиха. Но самата партия се промени. Случи се това преяждане с власт, което породи негативното настроение срещу Движението за права и свободи. Хората очакват ДПС да остане на резервната скамейка и това е напълно естествено.

- Защо искате да станем президентска република?

- Вижте последната година и половина. Време, през което най-често срещаната новина беше тази, че Народното събрание няма кворум. Вижте качеството на законите, които се приеха в парламента. Имаше ли човек, който да приема тази политическа действителност? При президентска република ще изберем човек с ясна отговорност. Това е работещият, по-добрият вариант, отколкото премиерска република, при която някой се крие зад гърба на всички и не иска да носи отговорност. На това се нагледахме в периода 2009-2012 година.

- Трябва ли да се закриват висши училища?

- Нужна е реформа, но не по административен път. Консолидацията трябва да бъде естествена и икономически обоснована. Всички действия трябва да доведат до по-високо качество в образованието. Някои от университетите бяха създадени механично, затова сега не трябва по обратния начин да се закриват. АБВ не е партия, която обещава нови вузове във всеки град! В същото време има доста райони, в които присъствието на висшето образование е повече от необходимо. То ще задържи младите хора и техните семейства по родните им краища, но не на всяка цена. За това трябва да се чуе думата на професионалистите, на хората, които са наясно с материята. Дали чрез факултет, чрез филиал или по друг начин. Държа да подчертая, че не трябва да има разделение на държавни и частни висши училища. То не е конституционно и в крайна сметка не е работещо. В АБВ смятаме, че държавата трябва да заделя по-голям процент от БВП за наука и образование, за да може България да се развива с динамични темпове в условията на съвременната икономика.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...