Menu
Max_Weber

Директорът на МВР – Пловдив Пламен Узунов: Работата ми носи удовлетворение

- Г-н Узунов, като безпорен професионалист ви определят хората, които познават вашата работа. Какво още обаче искате да знаят за вас?


- Моята професионална кариера не е тайна за никого. През годините съм работил с изключителни специалисти, които ми дадоха много. Затова и аз искам да предам опита и познанията си на колегите, които идват след мен.

- Сблъсквал сте се с различни противообществени прояви, работил сте над много убийства. Промени ли ви суровата действителност, с която полицаят се среща всеки ден?


- Няма как да не са оставили трайно отражение в живота ми, сигурно са повлияли и на характера ми. Човек никога не може да свикне и да приеме най-тежкото престъпление срещу личността – убийството, като нещо нормално! Но държа да подчертая, че наред с трудните и напрегнати моменти, които съпътстват професията, работата ми доставя изключително удоволствие. Не мога да ви опиша удовлеворението, което изпитвам, когато един случай бъде разрешен! Да започнеш от нищото, да събираш доказателства, информация, да анализираш фактите и обстоятелствата, да изградиш предположение за евентуалният извършител на престъплението и да докажеш вината на лицето, е процес, чийто успешен завършек дава смисъл на професионалните усилия, които влагам.


- Познавате добре работата на пловдивската дирекция на МВР. Как изглежда тя, как бихте я описали?


- Живеем в динамични и интересни времена. Нестабилната политическа среда няма как да не се отрази и на нашата работа. Икономическата криза също е фактор, който влияе върху цялото общество. Хората в системата на МВР понасят много лишения в името на работата, но те са изключителни професионалисти! Затова въпреки всички трудности, смело мога да твърдя, че както аз, така и колегите в Министерството на вътрешните работи, много си обичаме занаята. Затова желая на всички живот и здраве, за да служат на обществото.


- Още след назначаването ви се захванахте с някои от най-наболелите проблеми – телефонните измами, престъпленията в по-малките населени места, видеонаблюдение, за което настояват общините и т.н. Как да разчитаме тези действия, какво казвате с тях?


- Приоритетите на пловдивската дирекция и на МВР, са запазване живота, здравето, собствеността на гражданите. Затова не ми беше трудно да идентифицирам най-наболелите проблеми и с колегите да изготвим план, по който да се справим с тях. Когато поех управлението на Областната дирекция на МВР – Пловдив, телефонните измамници ежедневно тормозеха хората. След задълбочен анализ, в началото на годината проведохме 2 последователни специализирани полицейски операции в Северна България, при които установихме и задържахме 16 лица. Те бяха съпричастни към телефонните измами, извършени на територията на Пловдив и региона. На 8 от тези лица, съдът постанови постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Работата по делата продължава, документирани са десетки измами за стотици хиляди лева. Ефектът от нашите действия беше много силен, защото в продължение на 2 месеца нямаше нито един опит за телефонна измама! За съжаление, в последните няколко дни, криминалният контингент в района отново се активизира по тази линия. Но искам да заявя категорично, че ние няма да спрем и уверявам гражданите, че ще направим всичко възможно, за да ги предпазим! Продължаваме и срещите с младите хора, които имат възрастни роднини и им обясняваме да не бъдат толкова наивни.


- Не са малко служителите на пловдивската полиция, които работят за повишаване на квалификацията си – ходят на курсове, взимат по-висока образователна степен. Как се отнасяте към това и ще спомогне ли за по-доброто взаимодействие с хората?


- Толерирам желанието на всички служители, които искат да се образоват и повишат квалификацията си. Аз съм започнал от най-ниското ниво в системата. Завърших Академията на МВР и Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. През целият си професионален път не съм спирал да търся най-доброто и адмирирам всяко поведение, което е насочено към повишаване на административния капацитет.


- Има ли нужда страната ни от подготвени специалисти по национална сигурност и охрана на обществения ред?


- Разбира се. Подобно профилиране е повече от необходимо, не само в системата на МВР. За всички институции сигурността е на първо място. Затова подготвените специалисти винаги ще бъдат търсени.

Главен инспектор Пламен Узунов е с дълга и успешна кариера в пловдивската дирекция на МВР. Роден е в град Пловдив. От 1993 г. работи в системата на МВР. Две години по-късно е експерт-криминалист и разследва убийства. В периода 2004-2006 е началник сектор „Криминална полиция” във II РПУ. След това оглавява същият сектор в ОДМВР – Пловдив до 2010 г. Последователно е началник е на V и II РПУ – Пловдив. От 2013 г. е Директор на Областна дирекция на МВР – Пловдив.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...