Menu
Max_Weber

Сидеров пред ПИК: Поведението на Плевнелиев е недопустимо за държавен глава

 - Г-н Сидеров, как ще коментирате твърдението на президента, че правителството го бойкотира?
- В последната година самият Плевнелиев води политика на бойкот, тъй като на практика бламира правителството още по време на протестите, които се състояха през миналата година, и които бяха организирани и финансирани от близки до него кръгове.

Самият той раздели нацията на интелигентна и неинтелигентна част. И по всички начини се мъчеше да бламира и саботира работата на правителството, което не е нормално за един държавен глава. Няма нещо ново и в доносничеството на Плевнелиев, защото той не веднъж пред чужди медии и фактори говори срещу собствената си държава в лицето на правителството и определени партии, в това число и срещу Атака.  Недопустимо е един държавен глава пред чужди политици и медии да хули собствената си страна. По същия начин той процедира по време на лекцията си във Виена, където направи недопустими изказвания и в интервюто му за BBC, където каза, че принадлежи на ГЕРБ.  Поведението му е под допустимото за един държавен глава и в тази връзка, и за много други неща, настояваме да се направи анкетна комисия в парламента, която да разследва неговите нерегламентирани връзки с босове на големи компании.

- Какво е мнението ви за срещата на Плевнелиев с изпълнителния директор на австрийския холдинг EVN Щефан Шишковиц във Виена?

- Тази среща е част от неговите нерегламентирани контакти с подобни босове. Още миналата година, на едно от заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност повдигнах този въпрос, но за съжаление тогава много медии го представиха като желание от моя страна да направя скандал. А всъщност аз поставих въпроса – защо Плевнелиев е качил в правителствения самолет шефа на „Дънди прешънс“ и шефа на „Аурубис“, която е най-печелевшата компания в България. Този въпрос тогава премина без отзвук, а сега виждаме подобна нерегламентирана връзка на Плевнелиев с шефа на EVN, което е недопустимо, защото това е фирма, от която българската държава настоява да си получи дължимото, а тя бяга от закона.

- Какво още остана скрито от срещата на Плевнелиев с Шишковиц?

- Дни след срещата на Плевнелиев с Шишковиц, от EVN казаха публично, че няма да платят парите, които дължат на НЕК. Такова самочувствие може да има само компания, чийто шеф се е договорил с държавния глава. Това се нарича може би търговия с влияние, защото да се срещнеш с държавния глава, на който не му е работа да се среща с частни компании, и след това да заявиш, че няма да си платиш дължимото към НЕК, навежда на логиката, че има търговия с влияние.

- Какви действия ще предприеме Атака по този въпрос?

- В момента събираме подписка за създаване на парламентарна анкетна комисия за разследване на задкулисните контакти на Росен Плевнелиев. Дали сме предложението си в писмен вид и на БСП, необходими са ни 48 подписа от депутати, с които вече да се направи тази комисия.

- Очаквате ли БСП да ви подкрепи и в искането за импийчмънт на президента?

- Искането на импийчмънт е друго действие. Там се искат повече гласове. Не знам дали БСП ще ни подкрепи за импийчмънт, но за анкетната комисия се надявам, че ще съберем необходимите подписи.

- Защо не сте сигурен, че социалистите ще ви подкрепят за импийчмънт?

- За импийчмънт не съм сигурен, че ще получим подкрепа от БСП, защото за по-силни действия БСП започва да действа много мудно и бавно и общо взето не са склонни към такива действия.


Източник: Пресцентър Атака

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...